Dag Malmberg och Einar Bredefeldt är två av skådespelarna i föreställningen. Foto: SVT

Bokklassiker på Stadsteatern: ”Tusentals emigrerade – som idag fast åt andra hållet”

Publicerad

Selma Lagerlöfs bok ”Jerusalem” blir till pjäs på Helsingborgs stadsteater. Här står makt, religion och kärlek i fokus och trots att historien utspelar sig på sent 1800-tal, finns det likheter i dagens samhälle.

Selma Lagerlöfs klassiker har nu dramatiserats av Tom Silkeberg och regisserats av Madeleine Røn Juul. Historien är inspirerad av en sann händelse då tusentals människor var övertygade om jordens undergång och vallfärdade till Jerusalem från hela världen.

Finns likheter – fast åt andra hållet

Dag Malmberg är en av skådespelarna i föreställningen. Han ser likheter mellan Selma Lagerlöfs historia och dagens samhälle.

– En miljon svenskar emigrerade, det är nästan 20 procent, hela byar försvann. I många fall desperata människor, här finns likheter fast åt andra hållet, säger Dag Malmberg.

Selma är viktigast

Madeleine Røn Juul som är regissör är nöjd med uppsättningen och ser fram emot premiär den 7 september.

Vad är det du vill berätta med föreställningen?

– Det viktigaste är självklart att förmedla Selma Lagelöfs roman. Att använda hennes språk, poesi och hennes karaktärer – det är den stora uppgiften, säger Madeleine Røn Juul.

Vad kan publiken förvänta sig av uppsättningen?

– Historien handlar om ett samhälle i upplösning och om framtidsrädsla, det är något som kan påverka alla, säger Madeleine Røn Juul.

Snart premiär

Einar Bredefeldt är förväntansfull men också lite nervös inför premiären.

– Det är en stor utmaning. Det är en stor bok, en vacker bok, säger han.

Einar spelar huvudkaraktären Ingmar eller Lill-Ingmar. Genom pjäsen tampas han med frågor som ”vem ska jag bli” och ”vem ska jag vara?” Frågor som skådespelaren själv kan känna igen.

– Den osäkerhet som Ingmar bär på har jag själv varit med om. Som tonåring kunde man själv känna sig vilsen och det fanns stora förväntningar på att man skulle bli någonting, säger han.

Se delar av föreställningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.