Johan heter egentligen något annat. Foto: SVT

”Johan” knivhöggs i ryggen av fyra tonåringar

Uppdaterad
Publicerad

En tidig kväll i mars kom ”Johan”, till Helsingborg för att uträtta några ärenden.

Men besöket slutade på ett sätt han inte ens kunde föreställa sig.

”Johan”, som egentligen heter något annat, gick in i matvarubutiken på Dalhem i Helsingborg för att ladda telefonen och ta en kopp kaffe.

- Det var ett gäng där som stökade runt, slängde papper och betedde sig väldigt dåligt. När de var på väg att gå sa jag till dem att ni kan ju städa upp efter er och lämna det i samma skick som det var, berättar ”Johan”.  

Helsingborg

Han märkte att de yngre killarna inte uppskattade att han sa ifrån.  

– Men det tycker jag är rätt så självklart. Varje person ska ju säga till när de ser något fel. 

Fick näsan bruten

När ”Johan” kom ut på parkeringen såg han killarna stå och vänta på honom, men det hade också kommit fler. Enligt ”Johans” uppskattning handlade det om åtta personer.  

Sedan gick det hela snabbt. Johan fick ett par slag som gjorde att han föll omkull, han fick en spark över näsan så att den bröts.

Fattade inte att han blev knivhuggen

Sen var det de där fyra slagen i ryggen.  

Det var först när han gick in i butiken igen för att torka av blodet som han förstod vad de där slagen egentligen handlade om.  

– En av de anställda sa att du blöder ur ryggen. Då tog jag av mig tröjan och insåg att jag blivit knivhuggen fyra gånger. 

Han fick föras till sjukhus med ambulans och tillbringa resten av kvällen på intensiven.  

Fortfarande ont i ryggen

Fyra pojkar greps kort efter händelsen, misstänkta för mordförsök. Två var 16 år, en 15 år. Den fjärde var under 15 år och togs om hand av socialtjänsten.

Men snart släpptes ungdomarna på fri fot.

–  Det är snarare deras ålder än bevisläget som ligger till grund för mitt beslut att släppa dem, sa kammaråklagare Linda Seger då.  

Förundersökningen pågår än och ingen dom har fallit. SVT Nyheter Helsingborg känner inte till identiteten på de misstänkta förövarna.

Vill att förövarna ska få hjälp

Johan har fortfarande ont i ryggen efter knivhuggen och när han är ute bland mycket folk kan han få panikattacker. 

Men trots det han har varit med om vill han inte att förövarna ska låsas in. 

- Det enda är att sätta dem i en annan miljö. Flyttar de hem igen är det samma gamla umgänge. Då kan det bli samma sak en gång till.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Helsingborg

Mer i ämnet