Malmötjejen Josefin Nilsson jobbar till vardags som brandman i Landskrona. Foto: SVT

Josefin livräddar sig till VM

Uppdaterad
Publicerad

Simningen blev för tråkig – då valde Josefin Nilsson att tävla i livräddning istället. Nu åker hon till VM i Holland.

Malmötjejen Josefin Nilsson är 22 år och jobbar till vardags som brandman i Landskrona. Hon berättar att det passar perfekt att vara brandman och att tävla i livräddning eftersom då ingår både styrketräning och simning på jobbet.

– Rädda människor, det är det jag älskar, säger hon.

Drömmer om medalj

Josefin trivs med att vara ensam tjej på jobbet och ensam tjej i landslaget. Hon började simma som treåring men för fyra år sedan tröttnade hon och sedan en lärare på gymnasiet tipsat om livräddning var hon fast.

– Drömmen är medalj så klart och jag åker inte dit för att se och lära utan nu är det placeringar som gäller, säger Josefin Nilsson.

Sporten har flera grenar, både i pool och i havet, men det är i poolen Josefin trivs bäst. Och det är där hon tror på en chans att ta medalj. Förra VM var första gången hon deltog, då var hon spänd och allt var nytt men nu har hon blivit lugnare och säkrare.

Tufft när mjölksyran kommer

Hon tävlar i tre olika poolmoment:
* 100 meter bogsering med fenor.
* 100 meter torped (en slags sele som livräddaren fäster på dockan och har över axeln på sig själv) med fenor.
* 50 meter bogsering.

Bäst chans har hon i de två första momenten. Men även om om det är i poolen hon lägger mest krut, så avslutar hon ändå mästerskapet med att tävla i samtliga tre havsgrenar.

Hennes styrka är kicken under vattnet med fenor, som passar henne perfekt eftersom hon har starka ben. Svagheter vill hon egentligen inte prata om inför tävlingen men erkänner att hon lätt går in i väggen när mjölksyran kommer.

– Det måste jag jobba på och bli mer tålig för mjölksyran, säger Josefin Nilsson.

Tränar varje dag

För att kvala in och få åka till VM krävs det att man klara tiderna som den 16:e personen hade i det förra mästerskapet. Josefin var den enda seniortjejen som klarade den tiden i år.

Hon tränar ensam varje dag, året runt. Hon varvar mellan att träna simning och styrketräning. Landslagskompisen från Stockholm kommer ner ibland och sporrar henne.

– Han är ju kille och är lite snabbare än mig, men det gillar jag. Jag vill gärna tro att det ger ett starkt psyke att träna själv, men visst blir det ensamt, säger Josefin Nilsson.

Livräddnings-VM hålls den 1-18 September 2016 i  Eindhoven och Noordwijk, Nederländerna. 45-50 nationer tävlar och i toppen finns Nya Zeeland och Australien.

I svenska landslaget deltar Pontus Carlsson, Martin Magnusson och Josefin Nilsson.

I junior-VM tävlar Johanna von Sicard.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer