Foto: Ralf Ekvall/Helsingborgs museer

Gemenskapen i fokus när Fredriksdal firar 100 år

Publicerad

Fredriksdal museer och trädgårdar har under våren firat 100 år. På nationaldagen kulminerar det i stor folkfest på hela området. Museets roll som Helsingborgs kulturhistoriska mötesplats präglar firandet.

– Vi vill vara en varm och vänlig mötesplats, där alla är välkomna, säger Maria Axelsson som är projektledare för 100-års firandet.

Firandet kommer präglas av både det historiska och moderna Sverige. Temat går i mat och hantverk som symboliseras genom ett ”modernt svenskt smörgåsbord”.

Helsingborg

– Det är den traditionella men moderna svenska matkulturen, den är flexibel och öppna för andra influenser, säger hon.

Nya medborgare välkomnas

Att det traditionella Sverige möter det nya återkommer under dagen. Tidigare under dagen kommer nyblivna medborgare hälsas välkomna av kommunfullmäktige på Helsingborgs arena för att sedan gemensamt bege sig till Fredriksdal för ytterligare firande och flaggutdelning.

– Det är det som gör det så roligt, det finns plats för det historiska samtidigt som vi förnyar med vår tids tillskott.

”Har satsat extra detta året eftersom vi fyller år”

Fredriksdal värnar inte bara om det historiska bakåt i tiden utan satsar även på kontinuerlig dokumentation av samtiden för att på så sätt fortsätta vara en kulturhistoriskt centrum för framtida generationer. 100-årsfirandet menar arrangören därför är en milstolpe, och hoppas på många fler.

– Nu har vi satsat extra detta året eftersom vi fyller år men om det blir lyckat hade det varit kul att göra något liknande fortsatta år, säger Maria Axelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Helsingborg

Mer i ämnet