Josefin Thorell, ordförande för den judiska församlingen i nordvästra Skåne. Foto: SVT

Judiska församlingen i Helsingborg polisanmäler manifestationer

Uppdaterad
Publicerad

Den judiska församlingen har nu lämnat in sin polisanmälan om hets mot folkgrupp efter de manifestationer som det Svensk-Palestinska centret i Helsingborg arrangerade på Gustav Adolfs torg.

Som SVT Nyheter Helsingborg har berättat så anser den judiska församlingen i nordvästra Skåne att föreningen gjorde sig skyldig till hets mot folkgrupp vid manifestationerna. SVT Nyheter har tagit del av filmer där judar omnämns som ”apornas och svinens avkommor”.

I dag, onsdag, lämnade den judiska församlingen in sin polisanmälan om hets mot folkgrupp, enligt ordföranden för den judiska församlingen.

– Vi anser att det finns antisemitiska inslag i de här manifestationerna, men vi lyfter också fram innehåll på föreningens Facebook-sida som vi anser vara grovt antisemitiskt, säger Josefin Thorell, ordförande för den judiska församlingen i nordvästra Skåne.

LÄS MER: Imam kallade judar för apor och svin

”Hoppas på dom”

Församlingen i Helsingborg är särskilt oroad över det den ser som våldsbejakande inslag i manifestationerna.

– Vi hoppas att man så klart går vidare med detta och att det så småningom blir en dom av det, säger Josefin Thorell.

SVT Nyheter har tidigare berättat att polisen i Helsingborg har startat en egen utredning av vad som har sagts i samband med manifestationerna i juli, som arrangerades utan tillstånd efter utvecklingen på Tempelberget i Jerusalem.

Det Svensk-Palestinska centret har tidigare uppgett att deras kritik inte riktar sig mot judar som grupp utan mot staten Israel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.