Josefin Thorell, ordförande för den judiska församlingen i nordvästra Skåne. Foto: SVT

Slagord vid Israelprotester utreds av polis

Publicerad

Det Svensk-Palestinska centret i Helsingborg har arrangerat flera manifestationer efter utvecklingen på Tempelberget i Jerusalem, men den judiska församlingen i nordvästra Skåne menar att en del av det som har sagts är antisemitiskt.

I sociala medier har det spridits filmer från manifestationerna i Helsingborg. SVT Nyheter har tagit del av översättningar där judar omnämns som ”apornas och svinens avkommor”. Det här har väckt starka reaktioner inom den judiska församlingen i nordvästra Skåne.

– Vi kan se att det finns inslag i de här manifestationerna som är oroväckande och allvarliga därför att de innehåller antisemitiska tillmälen och antisemitiska påståenden i kombination med en våldsbejakande retorik på ett väldigt olyckligt sätt, säger Josefin Thorell, ordförande för den judiska församlingen i nordvästra Skåne.

TV: Se hela inslaget här

Församlingen förbereder just nu en polisanmälan om hets mot folkgrupp, en anmälan som riktar sig mot Svensk-Palestinska centret i Helsingborg. 

– Det är de som står som arrangörer av manifestationerna och det är de som har spridit de här filmerna i sociala medier, säger Josefin Thorell.

När SVT Nyheter intervjuade Svensk-Palestinska centret inför en av manifestationerna uppgav centret att deltagarna skulle ”hålla kontrollen” och ”hålla sig inom ramarna”. När vi ringer upp föreningen igen vill de inte ställa upp på någon intervju, men en av föreningens företrädare säger till SVT Nyheter att deras kritik inte riktar sig mot judar som grupp utan mot staten Israel.

Polisen inleder utredning

Även polisen i Helsingborg reagerar på en del av uttalandena och sätter därför igång en utredning på eget initiativ om det som har sagts vid manifestationerna.

– Det jag ställer krav på det är att man får göra en utredning av vad som har sagts och vad som har gjorts och hur det har spridits, säger Sven Holgersson, lokalpolisområdeschef i Helsingborg.

LÄS MER: ”Vi ska hålla oss inom ramen”

Föreningen hade inte sökt tillstånd för att arrangera manifestationerna, vilket polisen ser som ett problem.

– Det handlar om att polisen inte har kännedom om vad som är på gång och skulle det hända något så är vi inte förberedda på det. Så därför är det olyckligt att man inte söker tillstånd för manifestationer som man ska göra enligt ordningslagen, säger Sven Holgersson.

”Gränsen är nådd”

Judiska församlingens ordförande understryker att alla har rätt att säga sin mening, men menar att gränsen nu är nådd.

– Jag tycker att det är bra att man får säga sin mening och det är bra att vi har yttrandefrihet. Men det är olämpligt och upprörande när det går över gränsen och man använder rasistiska tillmälen och våldsbejakande retorik, helt oavsett vem detta riktar sig mot. Jag tycker vi ska använda våra röster till att uppmana till lugn och fredliga lösningar i stället, säger Josefin Thorell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.