I fredags arrangerade Svensk-Palestinska Centret i Helsingborg en manifestation på Gustav Adolfs torg. På måndag kväll klockan 18 samlas föreningen på nytt. Foto: Svensk-Palestinska Centret i Helsingborg

”Vi ska hålla kontrollen och hålla oss inom ramen”

Uppdaterad
Publicerad

I kväll arrangerar Svensk-Palestinska centret i Helsingborg en manifestation mot Israels nya säkerhetskontroller vid al-Aqsamoskén i Jerusalem.

Måndagens manifestation på Gustav Adolfs torg är den andra som arrangeras på kort tid efter händelseutvecklingen på Tempelberget.

Svensk-Palestinska centret i Helsingborg ser Israels säkerhetskontroller som ett steg för Israel att ta kontroll över platsen.

– Vi protesterar mot det här steget, som vi ser som ett första steg mot att Israel tar kontroll över den här moskén, säger Younes Yousseph från Svensk-Palestinska centret i Helsingborg.

”Kan inte kontrollera alla”

Under den senaste tiden har det spridits bilder i sociala medier från manifestationer i Helsingborg som visar barn iklädda militärkläder. Enligt medieuppgifter ska det också ha förekommit antisemitiska slagord.

Har det förekommit antisemitiska slagord här i Helsingborg?

– Det vet jag inte, det vågar jag inte svara på, säger Younes Yousseph från Svensk-Palestinska centret i Helsingborg.

Vad tar ni för ansvar för att det ska bli en fredlig manifestation i kväll?

– Vi ska hålla kontrollen och hålla oss inom ramen. Om det händer något så representerar det inte oss som förening. Men vi kan inte kontrollera alla, säger Younes Yousseph.

”Det som har hänt är fel”

Med kvällens manifestation vill föreningen visa sin solidaritet.

– Vi är palestinier och det är vår plikt mot vårt folk att visa solidaritet och visa att det här som har hänt är fel. Moskén ska kontrolleras av palestinierna.

Det var efter att två israeliska poliser dödades av araber, som sedan sökte skydd på Tempelberget, som Israel installerade metalldetektorer vid ingångarna till moskén. Det medför övervakning av muslimer som vill besöka moskéerna på Tempelberget, enligt TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer