Ola Liljegren föreläser om alkoholism för ungdomar i Helsingborg.

”Jag hade två val – sluta dricka eller dö”

Publicerad

Var tioende person dricker för mycket alkohol. En gång var Ola Liljegren en av dem. Ett misslyckat självmordsförsök blev vändpunkten – i dag är han nykter.

Inför julen finns en ökad oro kring alkoholkonsumtion bland anhöriga. Det visar en undersökning av Sifo som genomfördes på uppdrag av Systembolaget. Fyra av tio personer från undersökningen menar att deras julfirande påverkas negativt på grund av att alkohol är inkluderat på julbordet. Åtta av tio menar också att alkohol inte är viktigt under högtiden.

– Vid julen är det många barn som oroar sig över att deras mamma eller pappa ska dricka för mycket, säger Ola Liljegren.

Ola Liljegren har varit nykter i över tio år och föreläser numera på uppdrag av Svenska kyrkan. Han delar med sig av sin historia till ungdomar i Helsingborg. Men så har Ola Liljegrens liv inte alltid sett ut.

Försökte ta sitt liv

– Jag blev alkoholist när jag var strax över 20 år. Jag var hemlös och levde ett destruktivt liv, berättar han.

Efter många år av krossade relationer, hemlöshet och missbruk hände något som förändrade allt.

– Jag försökte ta mitt liv. Jag hoppade men överlevde. Efter det kom vändningen. Det var antingen dö eller sluta dricka, säger han.

Alkoholism Sverige 2018

  • En miljon svenskar överkonsumerar alkohol
  • 300 000 svenskar är beroende
  • Varannan person har alkoholproblem på jobbet
  • Den vanligaste alkoholdrycken är vin
  • En av fem konsumerar alkohol för att lindra psykiskt eller fysiskt lidande
  • Sex av tio kvinnor i åldern 30 till 49 år oroar sig för andra som dricker alkohol

Källa: Systembolaget/Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.