Nu är det jul igen på Fredriksdal

Uppdaterad
Publicerad

I fjol bröts en lång tradition när julmarknaden på Helsingborgs friluftsmuseum Fredriksdal ställdes in.

– I år kör vi igen och räknar med omkring 15 000 besökare, säger Maria Axelsson, projektledare för julmarknaden.

Det är 34:de året som det anordnas en gammaldags julmarknad på Fredriksdal. Ett 90-tal utställare är på plats för att sälja hantverk, julprydnader, mat och dryck.

– Det är en helt underbar julmarknad och det är roligt att barnen får se hur det såg ut och gick till förr i tiden, säger Annika Ågren som är på Fredriksdal tillsammas med sin dotter.

Hon tillägger:

– Har man ingen julkänsla innan så får man det här.

En mötesplats och kulturbärare

Många helsingborgare har en relation till Fredriksdals friluftsmuseum. Här spelar Eva Rydberg och hennes ensamble teater på somrarna och hit kommer skolbarn för att lära sig mer om natur och kultur.

När friluftsmuseet förvandlas till en gigantisk marknadsplats några dagar i december kommer besökare i alla åldrar för att få upp julstämningen, köpa julklappar och umgås. Här kan även de fyrbenta vännerna följa med.

– Mycket sker utomhus och det är uppskattat. Många väljer att komma på kvällarna när allting är upplyst av marschaller och lampor. Det är väldigt stämningsfull här när det är mörkt, säger Maria Axelsson.

Se hur det ser ut och vad några besökare tycker om den gamla traditionen med julmarknad på Fredriksdal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.