Foto: TT

Justitieministern svarar: ”Man prioriterade inte Kriminalvården”

Uppdaterad
Publicerad
Justitieminister Morgan Johansson ger sitt svar på det kritiska läget inom Kriminalvården. Han menar att den budget som röstades fram av oppositionen under hösten inte möjliggjorde de satsningar regeringen hade önskat. Men nu utlovas mer pengar.

Kriminalvården menar att den nuvarande häkteskrisen hade gått att undvika om myndigheten fått ekonomisk möjlighet att leva upp till de politiska besluten.

Regeringskrisen ska ha hindrat satsningar

Justitieminister Morgan Johansson (S) säger att regeringen gick till val på ökade satsningar men att oppositionen satte stopp för det.

– Vi var ju avsatta som regering i höstas och kunde inte göra några satsningar på Kriminalvården. Och i den budget som röstades genom av Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, där prioriterade man helt enkelt inte Kriminalvården, säger Morgan Johansson.

Kriminalvården menar att man flaggade för ett ökat inflöde redan 2016, borde man inte satsat ännu tidigare än i höstas?

– Det stora inflödet kom 2018 när vi genomförde straffskärpningar. Dessförinnan hade vi låg beläggning på Kriminalvården. Men det är en snedsitts vi får försöka rätta till nu.

Utlovar mer pengar till rättskedjan

Just nu förhandlas det om vårbudgeten och enligt justitieministern kommer bland annat Kriminalvården då få mer pengar.

– Jag är rätt säker på att rättsväsendets myndigheter kommer få hög prioritet, eller rättare sagt det vet jag, säger Morgan Johansson.

Anser att det pekar på något positivt

Enligt Morgan Johansson visar häkteskrisen på en effektivare brottsbekämpning, något han säger i grunden är positivt.

– Det vi ser är resultatet av att polisens omorganisation är på plats och att straffskärpningarna har gett effekt. Vi fångar fler bovar helt enkelt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i rättsväsendet

Mer i ämnet