• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vagnhärad i Trosa kommun, Södermanlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sörmland.

Här plockas kameran ner som innehåller information om antal fordon, fordonstyp och hastighet på alla som passerat genom byn Bonnarp. Foto: Natalie Medic

Ny mätning: Över 130 på 70-sträcka – ”Fartdårarna sticker ut”

Uppdaterad
Publicerad

Invånarna i Bonnarp har i 20 år har kämpat för lägre hastigheter på vägen genom byn. När kommunen nu gjort en färsk trafikmätning på vägen – vilket ger byborna hopp om en förändring.

I byn Bonnarp i Klippan har invånarna länge försökt förmå myndigheter att sänka hastighetsbegränsningen genom byn från 70 kilometer i timmen till 50 – men förgäves.

Det har SVT Helsingborg tidigare berättat om.

Kommunen gick nyligen byborna till viljes och mätte trafiken med en kamera under 8 dygn under december månad. Syftet är att få ett underlag som kommer skickas till Trafikverket.

Det väcker nytt hopp hos de boende i Bonnarp.

– Jag hoppas att de gör ett nytt beslut, att de tror på oss som bor i byn. Myndigheterna tar inte boende på allvar, tycker jag, säger Inger Persson som bor i byn sedan decennier.

Byborna hoppfulla

Mätningen visar på en ökning av antal fordon sedan den senaste mätningen 2011. De allra flesta som passerar byn kör lagligt. Men fartdårarna kör dubbelt så fort, i genomsnitt 132 kilometer i timmen. 

– Vi har fartdårarna som sticker ut. Men här spelar det ingen roll om det skulle bli sänkt hastighet då de inte ens respekterar redan skyltad hastighet, säger Michel Tränefors, gatuchef på Klippans kommun.

Resultatet hoppas invånarna ska göra att ansvariga myndigheter ändrar sig.

– De som bor i byn upplever det obehagligt att köra här. Vi vill ha 50 kilometer i timmen genom byn, eller en hastighetskamera, säger Inger Persson.

”Vägen utformad som en 70-väg”

Ansvariga myndigheter har flera gånger genom åren avslagit ansökningar som byborna gjort för att få ner hastigheten på vägen. Anledningen är, enligt myndighetsbesluten, att vägen är anpassad för en maxhastighet på 70 kilometer i timmen och att det åligger föraren att anpassa hastigheten till rådande förhållanden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.