Ålar forslas förbi kraftverken i Rönne Å – något som snart inte ska behövas. Foto: SVT/Helena Schön

Miljonsatsningen på Rönne å – ska skapa bra miljö för fiskarna

Uppdaterad
Publicerad

Klippans projekt i Rönne å får 20 miljoner kronor från EU. Pengarna ska gå till att skapa ett fritt flöde och en bra miljö för fiskar och djur.

Klippans kommun har en dröm om Rönne å. Det ska bli ett paradis för fiskar och djur med ett vatten som rinner fritt. Och kanske ett paradis för människor – delar av marken vid ån ska bli naturreservat.

Nu har drömmen tagit ett stort kliv framåt. Närmare bestämt 20 miljoner kliv – så mycket pengar får projektet av länsstyrelsen i Skåne som i sin tur fått bidraget från EU:s lifeprogram.

Klippan

Ett av de största

Rönneå-projektet är ett av Europas största arbete med vattenrestaurering. Projektets kanske mest spektakulära bit är rivningen av tre uttjänta vattenkraftverk, bland annat Klippans pappersbruk.

Det blir särskilt fokus på att återställa den biologiska mångfalden i vattendraget. Framför allt ska lax, ål, flodpärlmussla och den tjockskaliga målarmusslan trivas här.

– Projektet är det störrsta i Klippans historia och det är med stor glädje och stolthet som jag tar emot besked om pengarna, säger Hans Bertil Sinclair (M), kommunstyrelsens ordförande.

Förutom Rönne å ingår även Mörrumsån, Emån, Alsterån, Virån, Helge å och Verkeån i satsningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klippan

Mer i ämnet