Lastfartyget gick på grund utanför Helsingborg den 24 september. Foto: Mikael Nilsson/SVT

Kaptenen för det grundstötta fartyget åtalas för grovt sjöfylleri

Uppdaterad
Publicerad

Ett 82 meter långt fartyg gick på grund utanför Helsingborg den 24 september – nu åtalas kaptenen för grovt sjöfylleri och grov vårdslöshet i sjötrafik.

Det var sent på kvällen som fartyget gick på grund utanför Hittarp – kaptenen misstänktes tidigt för sjöfylleri och anhölls dagen efter grundstötningen. Senare samma vecka häktades han.

Enligt åtalet ska mannen ha varit rejält påverkad av alkohol och somnat vid rodret. I förhör har mannen uppgett att han slumrade till i drygt 20 minuter.

Åtalet: Styrde fartyget mot land

Kaptenen styrde fartyget, med en besättning på sju personer, mot land när det gick på grund. Något som kunde ha inneburit stor fara för säkerheten till sjöss, enligt åtalet.

Han åtalas också för grov vårdslöshet i trafik – kaptenen har brustit i sin uppmärksamhet till sjöss och kommunikationen med svenska myndigheter har inte alls fungerat, enligt åtalet.

Kaptenen: Jag drack två öl

I förhör säger kaptenen att han drack två öl tidigare under dagen – och erkänner att han slumrade till vid rodret. Men han nekar till brott. Enligt åtalet ska mannen ha haft 0,59 milligram per liter i utandningsluften.

Övervakningscentralen Sound VTS ska ha försökt få kontakt med fartyget flera gånger, då de observerat att fartyget var på väg mot grund/land. Men de fick aldrig kontakt med fartyget.

Kaptenen säger också i förhör att han tror att han vaknade av att Sound VTS ropade på honom – då ska fartyget redan ha gått på grund.

Ett fartyg gick på grund utanför Helsingborg den 24 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.