Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT:s reporter tog med sig danska Karin Svensson på länk och besökte hennes stuga i Skåne – som hon själv inte får åka till. Se mer i videon. Foto: Privat/SVT

Tusentals danskar i protest – vill få tillgång till sina stugor i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Inreseförbudet från Danmark upprör danskar som äger stuga i Sverige. De är oroliga för bland annat frostskador och inbrott i sina hus. Nu vill stugägarna få undantag från förbudet för att kunna se till sina fastigheter.

Sedan den 22 december har danskar inreseförbud till Sverige på grund av oron för spridningen av muterade covid 19-virus.

Karin Svensson bor i Köpenhamn men har sedan 20 år en stuga utanför Örkelljunga. 

– Jag är rädd att det har hänt något med våra vattenrör nu när det har varit så kallt. Jag är också nervös om jag har fått inbrott i stugan, säger Karin Svensson.

Karin inte varit i stugan sedan december, då inreseförbudet trädde i kraft. När SVT Nyheter Skåne besöker huset på Hallandsåsen så syns inga tecken på inbrott eller skador på stugan.

– Nej, men vad roligt att få veta det! För jag går med bankande hjärta och funderar på hur det går med stugan, säger Karin Svensson.

10 000 danskar drabbade

Cirka 10 000 danskar har en stuga i Sverige men de kan inte komma till sina fastigheter just nu.

– Det är många som är förtvivlade och frustrerade över detta. Det handlar inte om shopping och restaurangbesök i Malmö. Det handlar om att komma till sitt hus. Resten av EU kan ju resa in i Sverige med negativt covid-test idag, säger Victoria Lindtner, ordförande i föreningen Danska torpare.

Har kontaktat svenska och danska regeringen

Föreningen Danska torpare har nu uppmanat svenska och danska ministrar att inleda en dialog så att de danskar som äger hus i Sverige ska få ett undantag från inreseförbudet. Idag är det bland annat danskar som arbetar i Sverige och danskar som ska till Bornholm som får resa in i Sverige vid uppvisande av negativt covid-test.

Inrikesminster Mikael Dambergs pressekreterare Per Strängberg svarar i ett mail till SVT Nyheter Skåne:

”Det finns i dagsläget inga planer på att införa något särskilt undantag för personer som har fritidshus i Sverige. Regeringen bedömer och hoppas på inreseförbudet som en tillfällig åtgärd, men just nu är den absolut nödvändig för att förhindra ytterligare smittspridning och förlust av människoliv.”

Inreseförbudet gäller till och med den 31 mars eller till dess att annat meddelas.

– Jag saknar den svenska skogen och mitt hus, avslutar Karin Svensson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer