Karlslund i Landskrona är inte längre ett särskilt utsatt område bara ett riskområde. Foto: Johan Nilsson/TT

Karlslund inte längre särskilt utsatt – bara riskområde

Uppdaterad
Publicerad

Polisens nationella operativa avdelning (NOA) tar bort Karlslund i Landskrona från listan med Sveriges 18 särskilt utsatta områden. Nu ska det bara räknas som riskområde, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Jag är inte det minsta förvånad kommunens bostadsbolag och polisen har systematiskt och långsiktigt arbetat  i området och det ger resultat, säger Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande Landskrona stad.

Sedan 2017 har Karslund legat på polisens lista över särskilt utsatta områden. Sedan dess har bostadsbolaget bland annat satt upp kameror jobbat aktivt med att få bort andrahanduthyrningar och liknande.  Polisen har funnits på plats i högre utsträckning och lärt känna de som bor i området.

Enligt uppgift till Sveriges Radio lämnar nu Karlslund i Landskrona den allvarligaste kategorin och klassas nu som ett lindrigare riskområde.

Långsiktigt arbete

– Vi har varit uthålliga, varit där och nu märker vi att poliserna som kommer dit blir inte längre utsatta för hot och våld, säger Tina Anderberg, lokalpolisområdeschef i Landskrona.

Polisens första lista över utsatta områden publicerades 2015, som ett sätt att underlätta fördelningen av resurser i landet. Enligt polisen ökar lägesbilden ”förutsättningarna för att skapa trygghet och säkerhet för allmänheten”.

I Landskrona har det kommunala bostadsbolaget omvandlat några av de 600 lägenheterna i Karlslund till bostadsrätter och det har byggts radhus där vilket är en garanti för ett stabilt område, enligt kommunalrådet.

– Hade någon sagt till mig för fem år sedan sagt att det skulle vara åtgång av bostadsrätter i Karlslund hade jag aldrig trott det men så är det nu,säger Torkild Strandberg (L).

”Ett delmål”

Han menar att polisnärvaron lett till att ge de laglydiga, vilket är många, i området råg i ryggen.

– Det här är ju en slags delmål, för målet är skapa ett stabilt, tryggt och välfungerande område som inte finns på den här listan alls, säger Torkild Strandberg (L).

Polismyndigheten har ännu inte själv publicerat sin uppdaterade lista och vill inte kommentera de enskilda områdenas utveckling. Enligt ett regeringsuppdrag ska den rapportera senast den 1 december i år.

Vad är ett utsatt område – hör SVT:s reporter förklara.

Utsatta områden

Polisen delar in Sveriges utsatta områden i tre kategorier.

  • Utsatt område: Karaktäriseras av låg socioekonomisk status där de kriminella har en inverkan på lokalsamhället. Kan vara hot och utpressning, men även våld på gator och torg och öppen narkotikahandel. Läget anses allvarligt.
  • Riskområde: Är ett utsatt område, men når inte riktigt upp till definitionen av att vara särskilt utsatt. Läget anses alarmerande.
  • Särskilt utsatt område: Här är det ”svårt eller nästintill omöjligt” för polisen att fullfölja sitt uppdrag. Systematiska hot och våldshandlingar mot vittnen och målsägare i området. Även parallella samhällsstrukturer, extremism och hög koncentration av kriminella. Läget anses akut.

Källa: TT/POLISEN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.