Företrädare för polisen och kommunen på presskonferensen. Foto: Natalie Medic

Polisen klassar Karlslund som särskilt utsatt område

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige har det funnits 15 områden uppsatta på polisens lista över särskilt utsatta områden – nu har den utökats med ytterligare åtta områden. Karlslund i Landskrona är ett av dem.

Med anledning av att polisen nu klassar området Karlslund i Landskrona som särskilt utsatt, kallade polisen och kommunen till presskonferens på måndagen.

Torkild Strandberg inledde med att Karlslund har mycket gemensam med andra utanförskapsområden, så som snabbyggda hyresrättter med låg social status.

– Idag är det ett bostadsområde som präglas av allt för hög grad av kriminalitet.

Parallellt med detta betonar han att skolan i området, Pilängsskolan har lyfts upp som ett föredöme nationellt.

Lugnt på sistone

Polisområdeschef Anneli Manelli säger att området den senaste tiden har varit lugnt och att det är i centrum de största problemen finns.  Under pågående presskonferens passerar ett gäng yngre killar som skriker och buar.

– De som är tungt tongivande här är inte många till antalet, men deras förmåga att få med andra och försöka värva ungdomar har fått för stort utrymme, säger Anneli Manelli.

– Vi ska besöka skolorna, fotpatrullera som vi skrev under i medborgarlöftena, som ett sätt att göra något åt det.

Tung kriminalitet

Karlslund blir nu alltså ett område som polisen pekar ut som tyngt av kriminalitet, extremism och social oro. Andra områden som tillhör samma kategori är Rosengård och Seved i Malmö, Biskopsgården i Göteborg och Rinkeby/Tensta i Stockholm.

TV: Se inslaget från Karlslund

– Jag tycker att det i grund och botten är bra. För att kunna göra något åt problem måste man erkänna att de finns, så där är det bra att polisen är tydlig. Men det är viktigt att polisen inte bara konstaterar att det är stora problem utan att man har en strategi och förmåga att göra något åt det, säger Torkild Strandberg (L), kommunstyrelseordförande i Landskrona.

Men det är här inget problem som är nytt i Landskrona?

– Absolut inte. Vi är mitt uppe i ett stort och omfattande förändringsarbete för området. Därför är det bra att det nu är än tydligare fokus från polisens sida och en ökad kravbild på att gripa kriminella, säger Torkild Strandberg.

Vilken typ av problem vill du säga finns i Karlslund?

– Det finns en uppenbar problematik med utanförskap, kriminella och därmed otrygghet. Laglydig medborgare har lika stor rätt att känna trygghet till sitt område som alla andra.

Präglas av hög koncentration kriminella

NOA:s definition av särskilt utsatt område innebär bland annat hög koncentration av kriminella, öppen drogförsäljning och gängkriminalitet. 

Särskilt utsatta området präglas även av systematiska hot mot vittnen och anmälare i området vilket skapar en rädsla att vara med i en rättsprocess. Polisen har svårt att utföra sitt jobb. Det handlar också om problem med religiös extremism, parallella samhällsstruktrer och hög koncentration av kriminella.

Allt går att läsa i rapporten som kom i december 2015.

Områdena har varit i fokus i politiken i flera år med hopp om färre liknande områden vid en uppdaterad rapport. Nu har antalet istället ökat.

Landskronaområdet Koppargården, som är en del av Karlslund, är redan utpekat som ”utsatt område” sedan tidigare. Staden har länge försökt rusta upp Karlslund.

Såhär definieras områdena i NOAs rapport

Den senaste rapporten från polisens nationella operativa avdelning, NOA,  kom i slutet av 2015.

Där fanns en lista över 15 särskilt utsatta områden där polisen har svårt att verka och där kriminaliteten har blivit så omfattade att samhällsaktörer såsom polis, ambulans, räddningstjänst, posten och väktare ibland har svårt att verka i bostadsområdet.

Totalt handlar det om 53 områden i Sverige som i olika grad påverkas av kriminalitet, religiös extremism och parallella rättssamhällen.

Ett utsatt område är ett geografiskt avgränsat område som karaktäriseras av:

· Låg socioekonomisk status

· Kriminell påverkan på lokalsamhället.

Ett utsatt område uppvisar en problematik som primärt kräver polisiär närvaro och polisiära insatser för att komma till rätta med existerande problem.

Ett särskilt utsatt område kännetecknas av:

· Allmän obenägenhet att delta i rättsprocessen.

· Svårigheter för polisen att fullfölja sitt uppdrag

· Parallella samhällsstrukturer

· Våldsbejakande religiös extremism

· Närhet till andra utsatta områden

Källa: NOA

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.