Katten Persika fick följa med på flykten från krigets Ukraina

Publicerad

För sex dygn sedan kom Lina Shapovalova och hennes pojkvän Illia Voiakov från Ukraina till Helsingborg. Med sig hade de sitt älskade husdjur, katten Persika som nu friskförklarats av veterinär.

Lina Shapovalova berättar hur raketerna slog in i grannhuset och alla deras fönster slogs ut.

Väskorna stod redan packade, paret hade funderat fram och tillbaka på om de skulle lämna Ukraina eller inte.

Attacken på grannhuset fick dem att bestämma sig.

– Vi hade fem minuter på oss att samla ihop det vi ville ha med och fly, berättar Shapovalova.

Katten fick följa med

Men de hann få med sig sin tioåriga katt Persika.

För sex dagar sedan kom de till Helsingborg och det akutboende som kommunen inrättat i idrottshallen i Rydebäck. Det var mitt i natten och att katten var med överrumplade flyktingvärden Kerstin Stöckl.

– Egentligen får vi inte ta emot husdjur här, men vi kunde ju inte avvisa dem mitt i natten, berättar hon.

Katten installerades med mat och vatten i ett låst rum och nästa dag undersöktes den av veterinär – och friskförklarades.

Vill inte ha in rabies

Myndigheterna släpper in ukrainska sällskapsdjur eftersom det råder ett slags undantagstillstånd för flyktingarna. Men samtidigt är veterinärkollen viktig – Sverige är  till skillnad från Ukraina ett rabiesfritt land och vill inte ha in sjukdomen.

I klippet ovan berättar Lina mer om flykten med Persika och veterinären Abtin Majarradi  förklarar varför rabies är så farligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.