Kenneth Andersson var med och räddade livet på en man i en gummibåt utanför Hovs Hallar. Bilden till höger är tagen under räddningsinsatsen. Foto: PrivatVisa alla (2)
Visa alla (2)

Räddade man från sjunkande gummibåt – nu kan han bli årets sjöräddare

Publicerad

I oktober förra året larmades sjöräddningen i Torekov om en man i en sjunkande gummibåt utanför Hovs Hallar. Kenneth Andersson och hans kollegor från sjöräddningssällskapet i Torekov var med och räddade mannens liv. Nu prisas deras insats och de är nominerade till Årets Sjöräddare.
– Jag är 110 procent säker på att vi räddade den mannens liv den kvällen, säger Kenneth Andersson.

Det blåste 14 sekundmeter och spöregnade kvällen i oktober förra året då Sjöräddningssällskapet fick larm om en saknad båt utanför Hovs Hallar.

– Vi höll precis på att byta jourpass och befann oss vid räddningsbåtarna, vi kom iväg 2-3 minuter efter att vi fått larmet.

Kenneth Andersson for ut till sjöss tillsammans med tre av sina kollegor för att leta rätt på den försvunna båten.

– Vi lyckades precis få den försvunna mannens position innan hans mobil dog. Men det var kolsvart och man såg nästan ingenting.

Tillkallade hjälp

Sjöräddningen förstod att situationen var allvarlig och tillkallade därför hjälp från RS Grötvik. Även helikopter var på väg – när sjöräddningen plötsligt fick syn på en båt.

– Det var helt overkligt. En liten gummibåt, så liten att man knappt skulle kunna ligga raklång i den.

Läckte in vatten

Mannen i gummibåten hade sett sjöräddningen från håll och för att göra sig synlig hade han skurit av en bit reflex från sina byxor för att vinka med. Men i samband med det råkade han göra hål i båten – som därför läckte in vatten.

– Mannen var genomblöt och frusen när vi fann honom. han hade ingen flytväst och bara tunna kläder.

Med hjälp av en lina lyckades sjöräddningen till slut få över mannen till sin båt.

– När han klev över till vår båt såg man gummibåten sjunka. Jag är 110 procent säker på att vi räddade den mannens liv den kvällen, säger Kenneth Andersson.

Prisas för sin insats

Nu hyllas Kenneth Andersson och hans kollegor i RS Torekov och RS Grötvik för sin insats. Av förra årets 1275 sjöräddningsuppdrag är deras jobb en av fem insatser som har nominerats till Årets Sjöräddare.

– Det viktigaste är så klart att det hela gick bra, men det är kul att man ser och uppskattar oss. Vi är jättestolta.

Sjöräddningssällskapet är en ideell förening som arbetar för att rädda liv till sjöss. Priset till Årets Sjöräddare delas ut i Stockholm den 1 mars.

Sjöräddare från RS Torekov kan prisas för sin insats förra året. Foto: Privat

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer