Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När Kevin Franzén inte reser världen över för parkouren, tränar han i sin trädgård hemma i Bjuv. Se mer i klippet. Foto: Josefine Krischausky/SVT

Kevin från Bjuv lever för parkouren – vill öka intresset för sporten

Publicerad

I över tio år har parkour utgjort en stor del av Kevin Franzéns liv. Nu reser han över hela världen för sporten, men hoppas samtidigt kunna bidra till ett ökat intresse lokalt.

SVT Nyheter har tidigare träffat Kevin Franzén på en parkourtävling i Helsingborg, när han var 15 år gammal. Nu har han hunnit bli 22 och hans liv kretsar fortfarande kring sporten.

I dag driver han bland annat en parkourförening i Helsingborg och håller i workshops runt om i Europa. Han har även deltagit och hamnat på prispallen i flera internationella tävlingar, vilket Helsingborgs Dagblad tidigare har berättat om.

– Nyligen var jag till exempel och tävlade i England. Där vann jag i kategorin style, och kom på andraplats i kategorin skill, säger Kevin Franzén.

”Klart att det är läskigt ibland”

Samtidigt som det alltid kan finnas risker, menar Kevin Franzén att skadorna inom parkouren är färre än vad många tror.

– Du bestämmer själv vad du ska göra och du bygger upp det successivt. Du kommer till exempel inte börja hoppa mellan hustak när du bara har tränat i tre månader, säger han.

Enligt honom är sporten en bra hjälp när det kommer till att övervinna rädslor. Genom åren har den bidragit till att stärka hans självförtroende.

– Det är klart att det är läskigt ibland, men det är också det fina med det.

Vill sprida intresset i Helsingborg

Enligt Kevin Franzén är parkourintresset i Helsingborg inte lika stort som det tidigare har varit. Hans förhoppning är att trenden ska vända och att fler ska börja träna ute i staden.

– I Helsingborg skulle sporten kunna blomma ut till någonting väldigt fint. Vi har haft väldigt många medlemmar i vår förening och hoppas att de ska komma dit igen.

För att vardagen ska gå ihop arbetar Kevin Franzén som resurspedagog på en skola i Helsingborg. Drömmen är att kunna försörja sig på parkouren – även om det är något som få personer i dagsläget kan göra.

– Jag är väldigt glad, nöjd och stolt över var jag är i dag, men har definitivt ambitioner att gå längre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.