Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du höra journalisten Lina Unnhem analysera historierna bakom ”någon dag ska jag komma i den där-plagget”. Se videon för att se om du känner igen dig. Foto: Teresia Loive/SVT

Kläderna längst in i garderoben blir konst i Helsingborg

Publicerad

Kanske har du själv en för trång kavaj, ett par för snäva byxor eller en klänning som redan satt obekvämt i provrummet. Varför har vi kvar dem i garderoben? Finns det någon djupare historia bakom vårt bevarande av kläder som inte längre passar?

Nu blir just dessa plagg föremål för en konstutställning i Helsingborg. Linda Unnheim från Höganäs är journalist och fotograf och genom att har intervjuat 20 kvinnor har hon utforskat historierna bakom plaggen som inte längre passar.

– Det finns en stor skam och skuld kopplat till kropp och utseende men det finns också ett ”jävlar anamma” att de här kvinnorna vill dela sina berättelser och på så sett bidra till ett kroppspositivt samhälle, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.