Klämdes ihjäl i truckolycka i Landskrona – företag får miljonbot

Uppdaterad
Publicerad

En anställd på ett logistikföretaget Logent AB klämdes ihjäl i en arbetsplatsolycka i Landskrona för två år sedan. Nu ska företaget att betala tre miljoner kronor i böter för olyckan. Enligt åklagaren har företaget inte gjort vad som krävt för att förebygga eller förhindra olyckan.

Mannen, som var i 35-års åldern, avled i samband med ett arbete i en lagerlokal i Landskrona i september för två år sedan. Han var anställd av bemanningsföretaget Logent AB som truckförare.

Olyckan skedde när han körde in i en snedställd balk. Där klämdes han såpass allvarligt mellan trucken han körde och balken att hans liv sedan inte gick att rädda.

Enligt strafföreläggandet menar åklagaren att företaget inte bedömt riskerna vid truckkörning i lokalen.

Logents vd: ”Har valt att acceptera företagsboten”

Företaget har heller sett till att skydd monterats vid balken, något som hade förhindrat en kollision och den eventuella olyckan.

Tre miljoner är det högsta belopp ett företag kan få via ett strafföreläggande utan rättegång.

Logent AB:s vd Linda Aidanpää Baronnet skriver i ett mail till SVT Nyheter Helsingborg:

”Vi har och har haft en mycket väl fungerande arbetsmiljöpå den aktuella driftsenheten och olyckan var oförutsägbar. För att bespara enskilda anställda fortsatta rättsliga diskussioner har vi, under vissa villkor och förutsättningar, valt att acceptera företagsboten.

Varje olyckshändelse är naturligtvis djupt beklaglig och våra varmaste tankar går till de närmast anhöriga.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.