Foto: TT

Klart med höjda avgifter i äldreomsorgen i Helsingborg

Publicerad

Kommunfullmäktige i Helsingborg har beslutat höja taxorna inom äldreomsorgen. Enligt kommunen innebär beslutet ett mer jämlikt och rättvist system. Avgifterna börjar att justeras under nästa år.

– Vi har sett att det finns ett behov av att se över avgifterna för äldreomsorgen i sin helhet. Helsingborgs stad står inför en betydande utmaning med fler unga och äldre. För att säkerställa att vi ska kunna upprätthålla nuvarande service och kvalitet behöver staden regelbundet se över sin ekonomi, säger Lars Thunberg (KD), ordförande vård- och omsorgsnämnden i ett pressmeddelande.

Alla vård- och omsorgskunder, som har betalningsförmåga, kommer att påverkas av avgiftshöjningen. Personer med låga inkomster kommer däremot, precis som nu, endast betala utifrån sin förmåga.

– De nya taxorna och avgifterna kommer inte påverka de som har mindre kvar än sitt förbehållsbelopp och även efter beslutet kommer Helsingborg ha avgifter inom vård och omsorg som ligger under riksgenomsnittet för kommuner, säger Annika Andersson, omsorgsdirektör i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer