Klassiska prinsessagan Rapunzel i ny tappning Foto: SVT

Klassiska prinsessagan Rapunzel i ny tappning

Publicerad

Den klassiska prinsessagan Rapunzel har snart premiär på Helsingborg stadsteater. Men i den här uppsättningen har den försynta och passiva prinsessan fått ge plats åt en mer nyfiken och aktiv flickgestalt.

En prinsessa, en prins och ett torn – alla klassiska ingredienser finns på plats i berättelsen om Rapunzel. En klassisk sagan om en flicka som blir instängd i ett torn av en trollapacka och och som varje natt släpper ner sitt långa hår för att låta trollet klättra upp till henne. En dag får hon besök av en prins.

Men i den här tappningen är prinsessan både aktiv och nyfiken på sin omvärld, medan prinsen är lite trevande och något tveksam till äventyr.

– Så som vi berättar sagan i dag skulle den inte berättats för 20 år sedan. Därför att vi ser vi på pojkar och flickor på ett annat sätt i dag. Vi har vridit och vänt på arketyperna, säger regissören Kajsa Giertz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer