Mats Petterssons tidigare band Kriminella Gitarrer är med på utställningen om Klippanpopens historia. Foto: SVT

Klippanpopen firar 40 år med musik och utställning

Publicerad

Torsson, Wilmer X och Kriminella Gitarrer är några av de skånska band som för fyrtio år sedan skapade popundret i Klippan. En era som nu hyllas med en utställning.

År 1977 bildades musikföreningen Bombadill av musikläraren Bo Ingvar Olsson i Klippan. Bombadill blev språngbrädan för Klippanpopen, en era som nu fyller fyrtio år och uppmärksammas med livekonserter och en utställning.

– Vi vill lyfta Klippans musikliv och genom den här utställningen berätta historien om Klippanpopen, säger Lotta Andgren, kulturutvecklare i Klippans kommun.

– Den handlar om de band och den musik som hade sina glansdagar i slutet av 70-talet och början på 80-talet.

En språngbräda

Ur Studio Bombadill föddes bland annat gruppen Kriminella Gitarrer som senare släppte Sveriges första punksingel ”Vårdad Klädsel”. Det blev språngbrädan för Klippanpopen i en tid då flera skånska band gjorde intåg på den svenska musikarenan.

– Det var svensk rockmusik med svenska texter som var intressanta och roliga, säger Mats Pettersson, tidigare bandmedlem i Kriminella Gitarrer.

År 1979 släpptes samlings-LP:n ”Svensk Pop” som fick stor uppmärksamhet nationellt.

– Det är intressant att fenomenet inte har dött ut. Det som vi gjorde för fyrtio år sedan är inte bortglömt vilket är roligt naturligtvis,  säger Mats Pettersson.

Stor betydelse för Klippan

Utställningen som heter ”Klippanpopen 40 år – en musikutställning i och med tiden” beskriver hur popmusiken utvecklades från 1977 och framåt. Besökarna får bland annat ta del av den inspelningsutrustning som användes i studio Bombadill.

Vad har Klippanpopen haft för betydelse för Klippans kommun?

– Väldigt mycket, den har satt Klippan som ort på kartan. Thorssons stora hit Klippan i centrum spelas fortfarande i radion. Folk i bygden är stolta över att ha något i Klippan, avslutar Lotta Andgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer