Den dödade mannen var ostraffad och inte känd av polisen sedan tidigare, enligt åklagaren. Nu döms en 26-årig man till livstids fängelse för mord och mordförsök. Foto: SVT och polisens förundersökning

Knivhögg man i hjärtat i Helsingborg – 26-åring får livstids fängelse för mord

Uppdaterad
Publicerad

En 26-årig man dömdes till sex års fängelse för grov misshandel för att ha knivhuggit två män på Nytorgsbacken i Helsingborg. En av männen avled senare på sjukhus. Nu ändrar hovrätten domen till livstids fängelse för mord och mordförsök.

Den 17 mars förra året larmades polisen till Nytorgsbacken på Söder i Helsingborg efter att två personer knivskadats. Den ena mannen, en 23-åring, hade blivit knivhuggen i hjärtat och avled senare på sjukhus. Den andra mannen, en 35-åring, fick en livshotande bukskada men överlevde.

En 26-årig man greps och åtalades senare vid Helsingborgs tingsrätt för mord och mordförsök. Men rätten dömde honom istället till sex års fängelse för grov misshandel.

Får livstids fängelse

26-åringen har sagt att han före knivattacken blev angripen av de båda männen och därmed handlat i nödvärn. Tingsrätten ansåg att detta inte hade motbevisats och han därför dömdes för grov misshandel.

Fallet överklagades och har prövats i hovrätten som nu ändrar domen. 26-åringen döms istället för mord och mordförsök och får livstids fängelse, skriver hovrätten i ett pressmeddelande.

Annan bedömning i hovrätten

26-åringens påstående om att han handlat i nödvärn är motbevisat av åklagaren och det är klarlagt att han inte befunnit sig i en nödvärnssituation, anser hovrätten som gör en annan bedömning än tingsrätten.

Mannen ska även betala skadestånd till anhöriga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.