Anders Månsson, kommunstyrelsens ordförande i Bjuv. Foto: SVT

Koalition fortsätter styra i Bjuv

Publicerad

Socialdemokraterna tappade nästan 9 procent i höstens val och har nu lika många mandat som Sverigedemokraterna. Trots det fortsätter koalitionen med S, C, KD och L att styra Bjuv med stöd från Vänsterpartiet.

Idag har Socialdemokraterna, Centern, Kristdemokraterna och Liberalerna kommit överens om hur Bjuv ska styras. Det blir ett minoritetsstyre där koalitionen kommer styra i minoritet med 15 av 31 mandat, men där Socialdemokraterna har ett valteknisk samarbete med Vänsterpartiet.

– Samarbetet har de senaste mandatperioderna fungerat mycket väl och till nytta för Bjuvs kommuns invånare. Nu fortsätter vi samarbetet i minoritet och det kommer öka kraven på oss politiker för att få en väl fungerande parlamentarisk situation som gynnar Bjuvs kommun och dess invånare på bästa sätt, skriver de styrande partierna i ett pressmeddelande.

SD ville styra med M

Sverigedemokraterna blev nästan lika stora som Socialdemokraterna vid valet i september och de två partierna har lika många mandat i kommunfullmäktige. Sverigedemokraterna hade hoppats på ett samarbete med Moderaterna, men i början av november lämnade oppositionsrådet Ninnie Lindell och fullmäktigepolitikern Bertil Olsson, två tunga Moderater i Bjuv, sina uppdrag med omedelbar verkan efter motsättningar inom det egna partiet. Därmed var diskussionerna om makten i Bjuv tillbaka på ruta ett.

Men idag meddelar den tidigare styrende koalitionen att de kommer fortsätta styra Bjuv i minoritet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.