Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gert Sörensen är en av koloniägarna som känner sig otrygg efter bränderna. Foto: Simon Melin/SVT

Koloniägare efter bränderna: ”Det känns oroande”

Uppdaterad
Publicerad

Det var den femte branden i rad som drabbade koloniområdet Larvi under måndagen. Strax före klockan 15 kom larmet om att någon satt eld på dansbanan. Men tack vare ett snabbt agerande från kolonins ordförande Lisbeth Andersson kunde branden snabbt släckas.

– Jag var på väg hem med cykeln när jag kände lukten av rök. Jag sprang in i vår klubbstuga och hämtade brandsläckaren, säger Lisbeth Andersson, ordförande för koloniföreningen.

Tillsammans med polis och räddningstjänst kunde det sista av branden släckas. Detta är en av flera incidenter som hänt på området under de senaste veckorna. Förutom dansbanan har en stuga helt brunnit ner och en kolonilott, som ägs av kommunen, satts i brand tre gånger.

I närheten av koloniområdet har även ett sopkärl satts i brand samt en lekplats.

En misstänkt för en av bränderna

Polisen arbetar nu intensivt med att försöka lösa bränderna som man har konstaterat är anlagda.

– Vi har inte så mycket bevisning så det är svårt, men vi har en misstänkt för en av bränderna, säger Tina Anderberg, polisområdeschef Landskrona.

Polisen arbetar nu förebyggande och har ökat sin närvaro i området.

– Det finns en stark misstanke om att det är ungdomar som ligger bakom händelserna. Vi vet att det gått ut så kallade utmaningar på sociala medier som inneburit att man ska tända eld på papperskorgar så vi har en dialog med skolpersonal, säger Tina Anderberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.