Det var i maj 2022 som sanden grävdes upp ur vattnet, trots att kommunen inte hade fått något tillstånd från länsstyrelsen.
– Man har velat återskapa stränderna som de såg ut innan erosionen, berättar kammaråklagare Lars Magnusson.
Efter att en traktor setts föra upp sand på stranden, anmäldes Landskrona stad av länsstyrelsen. Nu har Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål utfärdat ett strafföreläggande, vilket Helsingborgs Dagblad var först att rapportera om.
”Kan vara farligt för den miljön”
Lars Magnusson menar att det är viktigt att det finns tillstånd för att gräva upp sand från vattnet, då det kan få flera konsekvenser.
– Man rotar i grunda vatten där det finns flora och fauna. Det kan vara farligt för den miljön, och det kan ändra strömmar om man plötsligt förändrar bottenstrukturen, säger han.
Enligt honom sker det att privata husägare försöker motverka erosion på liknande sätt, utan något tillstånd. Fallet i Landskrona, där det har skett på en kommunal nivå, är däremot ovanligt.
– Jag kan inte minnas att vi har fått in en sådan anmälan tidigare, säger Lars Magnusson.
Kommunen har sökt nytt tillstånd
Enligt Pernilla Anderberg, stadsdirektör i Landskrona, hade chefen ingen kännedom om att det krävdes tillstånd för att gräva upp sanden.
– Så snart det blev känt avbröts arbetet, säger hon och fortsätter:
– Nu arbetar vi annorlunda, och vi har varit noga med att söka tillstånd.
Inför sommaren 2023 fick man dock avslag på den ansökan. Även i år har kommunen sökt tillstånd att gräva upp sand ur vattnet utanför Borstahusen.
– Det är klart att vi hoppas kunna återbörda sanden till den strand den kommer ifrån, istället för att transportera dit ny sand, säger Pernilla Anderberg.
Får betala böter
Nu ska chefen betala 30 dagsböter, där den totala summan är 16 500 kronor.
– Han har sagt via sin försvarare att han godtar strafföreläggandet, säger Lars Magnusson.
SVT Nyheter Helsingborg har varit i kontakt med den ansvarige chefen, samt hans försvarare, som avböjer från att kommentera fallet.