Ronny Sandberg (S) är bekymrad över uppsägningarna i Åstorp. Foto: Cecilia Hedlund

Jobben försvinner från Åstorp – och Arbetsförmedlingen lägger ner

Uppdaterad
Publicerad

I Åstorp har flera arbetstillfällen försvunnit. I oktober blir flera anställda på både Jeld-Wen och Citygross av med jobben. Nyligen lade även företaget Godbiten ner sin verksamhet i kommunen.

– Varje jobb vi blir av med i Åstorp är ett bekymmer, säger Ronny Sandberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Åstorp.

På Jeld-Wen förlorar 44 personer nu jobbet och på Citygross i Hyllinge får 50 personer gå hem i oktober.

– Vi hoppas kunna erbjuda några av de uppsagda jobb på vår butik Hyllinge Cash framöver, säger Daniel Fors, affärsområdeschef på Citygross.

Ingen av de ansvariga på Jeld-Wens fabrik i Åstorp vill kommentera deras uppsägningar, men anledningen är att delar av produktionen ska flyttas till Baltikum.

Godbiten flyttade

Strax innan sommaren lade även Godbiten ner sin verksamhet i Åstorp.

– På Godbiten var det många kvinnor som blev av med jobbet och ofta har de lite svårare på arbetsmarknaden, säger Ronny Sandberg.

Även på Arbetsförmedlingen har det sagts upp anställda och inom kort försvinner det lokala kontoret från orten.

– Det gör ju inte saken bättre. Jag tror det är viktigt att Arbetsförmedlingen har en närhet till människorna i samhället, säger Ronny Sandberg.

Försiktigt optimistisk

Roger Eliasson, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Åstorp, är en av de som får behålla jobbet och som snart flyttar sin tjänst till Helsingborg. Han är optimistisk trots de senaste uppsägningarna i kommunen.

– Det finns tendenser till viss avmattning på arbetsmarknaden, men det finns jobba att söka, säger Roger Eliasson.

Även kommunstyrelsens ordförande hoppas på att framtiden kommer att ge nya jobb.

– Förhoppningsvis får vi hit nya företag. Vi har ju ett flertal företag som det går bra för och kanske kan det bli nya arbetstillfällen där, säger Ronny Sandberg.

Se mer om vårt besök i Åstorp i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.