De akuta behoven måste mötas först – sedan behöver kommunen möta människors oro och otrygghet. Det säger Peter Schölander (M), kommunstyrelsens ordförande i Höganäs Foto: Cecilia Hedlund

Kommunalrådet väcktes i natt: ”Trodde först det var en övning”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunalrådet Peter Schölander (M) är omskakad av efter nattens kraftiga detonation på Långarödsvägen.

– Det här är en utveckling som vi kanske inte trodde att vi skulle få se i Höganäs, säger han.

Vid tretiden i natt väcktes Peter Schölander, kommunstyrelsens ordförande i Höganäs, av ett telefonsamtal från kommunchefen.

Så fick han vetskap om att den kraftiga explosionen vid ett flerfamiljhus på Långarödsvägen.

”Arg, ledsen och rädd”

– Jag trodde först att det var en övning, men sedan sjönk det in, säger han till SVT efter kommunledningens krismöte med bland annat Högnäshem och räddningstjänst.

– Det här är sådant som inte får hända, som aldrig kan accepteras. Jag känner mig både arg, ledsen och rädd faktiskt – att det här händer i kommunen jag älskar. Samhället måste ta alla krafttag vi kan för att stävja det här, säger han.

Vad det handlar om för åtgärder är för tidigt att säga, enligt Peter Schölander.

– Just nu har vi fullt upp med att hjälpa de evakuerade, att ge dem någonstans att bo, att de som sitter i morgonrock får kläder och mat i magen. Sen är detta framför allt en polisär sak. Men det kommer förstås att uppstå oro i samhället och det måste vi möta.

Kan du beskriva området som drabbades i natt?

– Ja, det är inget särskilt utsatt område för sådana har vi inte i Höganäs. Men det är ett område som är mer ekonomiskt utsatt än de flesta andra områden i kommunen.

Fastigheten fick omfattande skador vid explosionen med ett 60-tal krossade fönster och en demolerad entré.

Sex hyresgäster som bor i den hårdast drabbade trappuppgången kommer att behöva flytta till evakueringsboenden den närmaste tiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.