– Det är fruktansvärt det som hänt säger Höganäshems vd Jesper Månsson. Bolaget har redan startat reparationerna av det skadade huset. Foto: Höganäshem/Johan Nilsson/TT

Höganäshem: ”Vi är nog alla lite chockade”

Uppdaterad
Publicerad

Höganäshem räknar inte med att de hårdast drabbade hyresgästerna kan komma tillbaka till sina lägenheter de närmsta dygnen och har skaffat fram ersättningsboende.

– Det är helt fruktansvärt det som hänt. Jag kan inte ens föreställa mig hur det är att vakna av en sådan tryckvåg, säger Jesper Månsson, vd på bostadsföretaget.

Sanerings- och reparationsarbetet har redan börjat i den bombskadade fastigheten.

– Vi inriktar oss först på att kontrollera att byggnaden inte fått några strukturskador. Men än så länge ser det inte så farligt ut med den delen, säger Jesper Månsson.

– Vi har byggföretag och glasmästare på plats som jobbar redan.

Höganäshem har varit igång sedan larmet om explosionen kom.

– Först såg vi till att samla in de drabbade hyresgästerna och öppna skolan intill så de fick någonstans att ta vägen. Nu under morgon och dagen har vi en stöd- och krisgrupp som arbetar. Vi går runt och frågar våra hyresgäster vad de behöver och vad vi kan hjälpa dem med. De som fortfarande är evakuerade ska vi ordna mat och dricka till.

Nya fönster under dagen

Höganäshem gör bedömningen att de hyresgäster som bor i den hårdast drabbade trappuppgången inte kommer att kunna bo i sina lägenheter den närmaste tiden. Det rör sig om ett tiotal individer från sex hushåll. Vid lunchtid ska de få komma tillbaka hem och packa det som de behöver och sen finns ersättningslägenheter ordnade. När de kan flytta tillbaka till sina ordinarie lägenheter finns det ännu ingen prognos för.

– En del kanske hellre vill bo hos nära och kära. Men de som vill och behöver hjälp till annat boende får det av oss, säger Jesper Månsson.

– När det gäller de andra trappuppgångarna så hoppas och tror vi att hyresgästerna där kan bo kvar. De kommer att få nya fönster eller skivor att sätta för fönsterhålen under dagen.

Massiv tryckvåg

– Tryckvågen av den explosionen måste ha varit massiv. Jag kan inte ens föreställa mig hur det är att vakna upp av något sådant. säger Jesper Månsson.

– Det som hänt är helt fruktansvärt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.