• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oppositionsrådet Lennart Nilsson (S) och kommunstyrelsens ordförande Peter Schölander (M) medger att kommunen har varit dåliga på att informera invånarna. Foto: Simon Melin/SVT

Höganäs kommun om hotellplanerna: ”Ska inte bli 20 meter högt”

Publicerad

Det finns i dagsläget många frågetecken om hur hamnen i Höganäs ska se ut. Oro för var båtägarna ska vinterföra sina båtar men också höjden och storleken på hotellet.

– Vi har sagt att båtuppställningsplatser måste lösas innan de överhuvudtaget sker någon förändring. Man måste se till så att man kan ta upp och ner sina båtar. Har vi löst de frågorna, då är vi hemma på att kunna göra något i hamnen, säger oppositionsrådet Lennart Nilsson (S).

Detaljplanen tillåter tjugo meter höga byggnader, något som har skapat kritik och förvirring i hamnen eftersom kommunen menar att de aldrig har planerat för så höga byggnader.

– Ibland tror jag att vi kan vara ännu bättre på att informera och belysa hur processer går till, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Schölander (M).

Istället handlar det om byggnader på tolv till 16 meters höjd med en yta på 7500 kvadratmeter utan garage eller 11 000 kvadratmeter med. Det ska bland annat bli 145 hotellrum samt butiker i markplan.

Samrådsskedet nu  över

Fram till den åttonde maj kunde invånarna lämna in sina synpunkter till kommunen och nu sammanställs dessa för nästa process.

– Nu ska vi sätta oss ned och ta alla de synpunkter som finns och försöka göra något bra utav det. Nästa steg är ett granskningsförfarande och då ska ändringarna vara gjorda, säger Peter Schölander.

Vilka vilka ändringar kommer ni göra?

– Ja vi kommer exempelvis att titta på höjden, säger Peter Schölander.

Kommunen har dessutom nu tagit fram två alternativa båtplatser där båtarna kan vinterförvaras på i framtiden.

– Vårt förslag är det vi kallar för cirkusplatsen eller cisternerna, säger Peter Schölander.

Självkritiska till kommunens kommunikation

Enligt, Peter Schölander, finns det anledning till att kommunen ska vara självkritiska. Exempelvis menar han att dialogen med invånarna skulle varit bättre på att informera om vad som faktiskt gäller.

– Jag tycker det är viktigt att vi lyssnar och försöker uppfylla mycket av de som är ute i dialogen. Sen kommer vi inte kunna uppfylla allt därför vissa önskemål är rakt motsatta varandra, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.