Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På ungdomsmottagningen i Ängelholm märker man av att allt fler unga använder kondom. Hör Mikael Olofsson och Linda Gudmundsson från UMO berätta mer i klippet ovan. Foto: Klara Åkesson/SVT

Kondomanvändning ökar bland unga – UMO Ängelholm: ”Lagret sinar snabbt”

Publicerad

Osexigt och avtändande, så har synen på användningen av kondom tidigare varit. Nu har attityden till preventivmedlet kraftigt förändrats visar en undersökning som RFSU har gjort. 

– Många ser det som ett tecken på att man tar ansvar och bryr sig om sig själv och sin partner, säger Mikael Olofsson, sjuksköterska på UMO Ängelholm.

Linda Gudmundsson och Mikael Olofsson arbetar båda på ungdomsmottagningen i Ängelholm där de möter många sexuellt aktiva ungdomar.

– De flesta vi möter är positiva till att använda kondom. Så våra lager sinar snabbt. Även tjejer som tar p-piller vill skydda sig mot könssjukdomar om man har tillfälliga partners, säger undersköterska Linda Gudmundsson.

Tjejer har bättre koll än killar

Hon berättar även att tjejer ofta är mer förberedda än killar.

– Tjejerna kommer hit när de vill ha p-piller och får tidigare kontakt med barnmorskan och blir introducerade för kondomer. Killarna kommer inte hit på samma sätt, säger Linda Gudmundsson.

Inte längre en skam att prata om sex

Mikael Olfosson har arbetat som sjuksköterska i många år. Han tror att ett allt mer öppet samhälle är anledningen till att attityden förändrats kring kondomanvändandet.

– Idag finns det inte samma skam och hysch hysch kring sexuell hälsa som det fanns förr och då är det lättare att prata om det. Många är också medvetna om könssjukdomar och vill skydda sig, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.