Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag kom inte på något namn till den här tavlan, så den förblir namnlös sålänge, säger Olena Hnatiuk medan hon visar runt i galleriet där hennes verk är upphängda. Se mer i videon. Foto: SVT/Cecilia Jönsson Silfversparre

Konstnären Olena flydde kriget i Ukraina – ställer ut för första gången i Höganäs

Uppdaterad
Publicerad

För sju veckor sedan flyttade Olena Hnatiuk tillsammans med sin man och katt hem till konstnären och galleristen Anders Holmquist i Höganäs. De flydde kriget i Ukraina och nu i påsk ställer hon ut sina verk för alla i Skåne att se.

I slutet av oktober förra året lämnade Olena Hnatiuk och hennes man deras hus i Ukraina. De flydde utan mål och övernattade hos bekanta – till slut hamnade de på Skäret i Höganäs hos Anders Holmquist.

– Det var en mycket lång resa och det var otroligt svårt. Men vi är väldigt tacksamma för att han välkomnat oss hit. Han är vår superhjälte, säger Olena Hnatiuk och kramar om Anders Holmquist.

”Får mig att må bra”

Hemma hos Anders Holmquist målar Olena Hnatiuk i studion som finns på gården. I galleriet som är precis intill hänger ett tiotal verk som hon sammanställt på de veckor hon varit i Höganäs.

– Det gör en enorm skillnad för mig. Det får mig att må bra här, att måla betyder mycket för mig, säger Olena Hnatiuk.

Nu har familjen fått uppehållstillstånd i Sverige i ett år.

– Jag målar alltid med akryl för att det ska torka snabbt så jag kan ta med mig mina verk om vi skulle behöva ta oss vidare snabbt, säger Olena Hnatiuk.

Fick hjälp genom organisation för konstnärer på flykt

Det är genom organisationen SWAN (Swedish artist residency network) och Artist at Risks som Olena Hnatiuk kunnat få boende hos Anders Holmquist.

– För oss var det självklart att hjälpa till och vi hade möjligheten att ta emot Olena och hennes man, säger Anders Holmqust som genom organisationen SWAN kunnat öppna upp sitt hem.

Galleriet som heter Studio859 öppnar upp för alla i påsk och där ställs Olena Hnatiuks verk ut.

Se Olena Hnatiuks verk i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.