Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vattenmassorna i Båstad efter skyfallet på torsdagen som bland annat lett till många översvämningar. Foto: Roger Bengtsson

Skyfall i Båstad – flera larm om översvämningar

Uppdaterad
Publicerad

Ett oväder med kraftigt regn drog in över Båstad på torsdagen.

Bland annat har Strandängsskolan drabbats hårt och kommer hålla stängt under fredagen.

Vid 03-tiden lämnade räddningstjänsten och under fredagsmorgonen är olika försäkringsbolag på plats.

Det första larmet om översvämning inkom strax efter klockan 13 på torsdagen till räddningstjänsten Nordväst.

– Det är en del vattenskador i Båstad, det kommer in larm efter hand och det regnar fortfarande, säger Lars Rundh, vakthavande befäl räddningstjänsten Båstad.

Enligt räddningstjänsten ska ett företags verksamhet vara hotat av översvämning. Trafikverket varnar också om vattenplaning på flera vägar där några behövt stängas av.

Vid 18-tiden hade räddningstjänsten fortfarande mycket att göra med bland annat översvämmade källare men har inte behövt bemanna upp extra.

Klubblokal förstörd

Båstad GIF, som har sina lokaler vid Örebäcken, och tidigare drabbats av översvämningar, jobbar under eftermiddagen med att försöka säkra så att vattnet inte ska ta sig in i byggnaden.

– Nu svämmar bäcken över så nu jobbar vi hårt. Vi sätter upp sandsäckar och presenningar och har satt ut pumpar för att rädda byggnaden, säger Anette Eriksson, klubbchef Båstad GIF.

Under kvällen skriver Anette Eriksson från klubben att lokalerna är helt förstörda.

Hela omklädningsrummet blev översvämmat efter torsdagens skyfall. Foto: Anette Eriksson

”Himlen öppnade sina kranar”

Både Båstad kommun och Nordvästra Skånes vatten och avlopp, NSVA, har haft personal ute för att arbeta med översvämningarna.

– Driftpersonal har varit ute för att hålla undan igensättning av brunnar och vi har gjort det vi kan när det kommer så intensivt, säger Sven-Inge Granlund, avdelningschef rörnätsavdelningen NSVA.

Han befann sig själv i Båstad när ovädret drog in.

– Himlen öppnade sina kranar. Det kom intensivt med åska, blixtar och nederbörd med både hagel och regn. Min egen regnmätare ligger på 75- 80 mm och regnar fortfarande, säger Sven-Inge Granlund.

Skola håller stängt

Räddningstjänsten Nordväst lämnade Båstad vid tretiden under natten.

– Vi har lämnat över till olika försäkringsbolag men är redo om fler larm kommer, säger vakthavande befäl Håkan Widesjö.

Hårt drabbade är Strandängsskolan som under morgonen har fattat beslut om att hålla stängt under fredagen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Strandängsskolans rektor Björn Lokind berättar att han hade vatten upp till knäna vid översvämningarna. Foto: Roger Bengtsson / Simon Melin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.