Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vattnet stod nästan 30 centimeter över fotbollsplanen, säger Ulf Andersson Sundblom, anläggningsansvarig Båstads GIF. Se mer av översvämningen i klippet ovan. Foto: Simon Melin/SVT

Tre års översvämning blev droppen för Båstads GIF

Uppdaterad
Publicerad

I tre år i rad har Båstad drabbats av kraftiga skyfall. Idrottsföreningen Båstads GIF, som ligger jämte Örebäcken, är extra utsatta och vill nu att kommunen ska ta tag i det återkommande problemet.

Det har varit tre i rad märkligt sammanträffande somrar för Båstads GIf. Den 18 augusti 2021 drabbades föreningen av ett kraftigt skyfall. Ett år senare, på samma datum, var skyfallet tillbaka. I år kom skyfallet tio dagar tidigare, den 8 augusti. Alla har varit domedagsliknande.

– Då rann bäcken fritt här tvärs över planen, de hårdgjorda asfaltytorna och längs våra omklädningsrum och klubbstuga, säger Ulf Andersson Sundblom, anläggningsansvarig Båstads GIF.

Klimatkrisen

Föreningen: ”Hotar att dränka byggnader”

Det är Örebäcken som slingrar sig jämte Örevallen och Båstads GIF, som är bekymret. Vid korta men kraftiga skyfall svämmar bäcken över och trots att föreningen byggt vallar längs vattendraget så har de senaste åren varit kritiska.

– Föreningen har jobbat föredömligt med att minska skadorna genom att bygga upp barriärer med massiva frivilliga insatser, säger Ingemar Lundström, projektledare i Båstads kommun.

Kommunen: ”Kommer vidta åtgärder”

Kommunen å sin sida har byggt om två broar och restaurerat våtmarken i Sinarpsdalen, något som har jämnat ut flödet och minskat topparna i Örebäcken. Till hösten kommer även en ny dagvattenledning läggas, där förhoppningen är att dagvattenutsläppet ska minskas i bäcken.

Men föreningen menar att det inte räcker.

– Det bästa vore att man gör som man gjorde förr, att man gräver ur sedimentet i bäckfåran ordentligt, säger Ulf Andersson Sundblom.

Men det har kommunen inga planer på att göra.

Är det på tal om att flytta klubbstugorna som är de mest utsatta byggnaderna?

– Man håller på att arbeta i vår planavdelning med att ta fram en strukturplan för hela Båstad och där tittar man på vilka verksamheter som ska finnas och det innefattar även denna anläggningen med fotbollsplan och så vidare, säger Ingemar Lundström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet