Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ledningsnätet grävs upp för att den nya dagvattenledningen ska kopplas på. Hör Eva Miltorp på Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp berätta. Foto: Erik Ragnar Danielsson

Nya ledningar ska motverka översvämning i Båstad: ”Det kommer avlasta Örebäcken”

Uppdaterad
Publicerad

För att undvika att Örebäcken i Båstad ska bli överbelastad drar nu NSVA bort dagvattnet som tidigare gått ut i bäcken. Tanken är att det ska motverka framtida översvämningar – men fler åtgärder behövs.

Projektet med att leda om dagvattnet planeras vara klart i december. Flera hundra meter rör ska grävas ner för att transportera dagvatten så det går in i det befintliga ledningsnätet istället för att rinna ut i Örebäcken.

– Det kommer avlasta Örebäcken men det finns flera orsaker till att det blir översvämningar i Båstad. Mycket vatten kommer via ytavrinning och inte via dagvattennätet, säger Eva Miltorp som är projektledare på Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp, NSVA.

Den intilliggande fotbollsplanen har tidigare i augusti drabbats av översvämningar och genom att avlasta Örebäcken är förhoppningen att den inte lika lätt ska svämma över så vatten kommer in på fotbollsplanen.

Projektet beräknas vara klart i december och ska kosta åtta miljoner kronor.

I videon ser du arbetet med att gräva ner nya ledingar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.