På söndagen hittades konstverket ”Hästen” i Kopparmölleparken såhär. Foto: Helsingborgs stad

Konstverk vandaliserat – Helsingborgs kommun polisanmäler

Uppdaterad
Publicerad

I helgen har någon vandaliserat kopparkonstverket ”Hästen” i Kopparmölleparken i Helsingborg. Det är andra gången på kort tid som någon ger sig på ett offentligt konstverk i staden – men kommunen ser inget samband mellan händelserna.

För ungefär en månad sedan gjordes flera försök att ta loss ett lejonhuvud av brons vid Sofiakällan genom att sticka in verktyg bakom lejonet och försöka bända loss det. Stadsbyggnadsförvaltningen kände sig till slut tvungna att ta loss lejonet och i dagsläget förvaras det i ett förråd hos kommunen.

Vill försvåra för tjuvarna

I helgen var det dags igen. Denna gång har någon vält kopparkonstverket Hästen i Kopparmölleparken, något som upptäcktes under söndagen och som Helsingborgs dagblad var först med att berätta om. Under måndagen har konstverket hämtats för att lagas så det så småningom ska kunna sättas tillbaka på sin plats.

– Tanken är att båda två ska sättas upp igen men innan vi sätter upp de vill vi se över så vi gör det ytterligare lite svårt för dem att ta loss dem igen, säger byggnadsingejören Georg Hermann på stadsbyggnadsförvaltningen.

Någon har försökt stjäla lejonhuvudet vid Sofiakällan i Helsingborg. Foto: Helsingborgs stad

Men Georg Hermann ser inget samband mellan händelserna. Försöket att bända loss lejonhuvudet ser han som ett rent stöldförsök i syfte att komma åt metallen som konstverket är gjort av, vilket är polisanmält.

Händelsen med hästen kommer dock istället inom kort att polisanmälas som skadegörelse. Det har inte gjorts några synliga försök att ta oss metaller från konstverket.

Sensorer kan bli aktuellt

Nu utreder kommunen om det kan vara möjligt att kila in lejonhuvudet ytterligare i mosaikväggen för att skydda det från stöldförsök. Det kan också bli aktuellt att utrusta den offentliga konsten med sensorer.

– Vi har satt upp sensorer på våra livbojar som skickar signaler om en livboj inte är på sin plats och vi tittar nu på om vi kan hitta en liknande lösning till våra konstverk, säger Georg Hermann.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.