Konsul Perssons villa i Helsingborg öppnar upp för kulturen Foto: Johanna O Jönsson

Konsulens villa öppnar upp för ett dygn av kultur

Uppdaterad
Publicerad

För första gången på länge öppnas dörrarna till Konsul Perssons Villa upp för att husera Helsingborgs första Kulturdygn.

Helsingborg har från och med den 11 november fram till den 19 november firat sin första Kulturvecka. Målet är att sätta fokus på Helsingborgs kulturliv. Under fredagskvällen ska Kulturdygnet hålla hus i Konsul Perssons villa.

Det är redan klart att helsingborgarna kommer att utnyttja möjligheten till non-stop kultur.

– Det är ju fantastiskt att vi får möjligheten att öppna upp det här huset för allmänheten. Det är för fint för att hålla stängd, säger Max Granström som är VD för Helsingborg Arena & Scen.

Från teater till yoga

På dygnets schema, som visserligen tar en paus efter midnatt fram till lördagsmorgonen, kommer det att erbjudas teater, poesi och morgonyoga bland annat.

En av huvudattraktionerna är en utställning om den så kallade Andrée-expeditionen. Den 11 juli 1987 lyfte luftballongen Örnen som skulle ta Salomon Andrée, Knut Fraenkel och Nils Strindberg till Nordpolen.

En av finansiärerna var just Konsul Nils Persson från Helsingborg som bidrog med flytbojar. Bojarna skulle under resans gång släppas ut och fyllas med meddelanden från expeditionen.

Se konsulens flytboj

Expeditionen nådde aldrig sitt mål. Men Konsul Nils Perssons flytbojar överlevde och den som besöker Kulturnatten kan få chansen att se samma flytboj som släpptes redan på expeditionens första dag.

– Det känns verkligen helt fantastiskt att kunna ha den här utställningen i Konsulens egen villa. Särskilt med tanke på att han aldrig själv fick veta vad som hände med expeditionen, säger Ulf Dahlström som är producent för Kulturdygnet i Villan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer