Mäklare i Perstorp och Örkelljunga märker av ett kraftigt intresse för fritidshus. Foto: Foto: Jessica Gow/TT

Köpsuget efter fritidshus håller i sig – mäklare nerringda inför sommaren

Publicerad

Coronapandemin har väckt en längtan efter landsbygden. Mäklare i nordvästra Skåne ser ett kraftigt ökat intresse för fritidshus och redan nu står spekulanterna på kö inför kommande sommarsäsong.

Med några månader kvar till sommarsäsongen önskar Christian Austen, mäklare på Fastighetsbyrån i Perstorp, att han hade fler fritidshus att sälja. För tänkbara köpare finns det gott om.

– Jag har ett par kommande objekt och jag blir i princip nerringd, säger han.

Marknaden går bra – även utan danskar

– Vi befarade att marknaden skulle gå ner nu när danskarna och tyskarna inte kommer in i landet, men så har det inte blivit. Det har kommit nya köpgrupper, storstadsfolk från Helsingborg och Malmö, säger Christian Austen.

Köparna har även hittat till Örkelljunga, konstaterar Kristoffer Andersson, mäklare på Länsfast i Örkelljunga.

Här ökade priserna på fritidshus med 17 procent förra året. I hela Skåne var motsvarande siffra 10 procent, i nivå med övriga riket.

Tidig start på säsongen

– Intresset håller i sig även i år. Normalt brukar marknaden för fritidshus dra igång till påsk. Men nu ser vi att säsongen redan kommit igång.

Medelpriset för ett sommarhus i Örkelljunga har legat på drygt 1,1 miljoner kronor de senaste tolv månaderna, enligt siffror från Mäklarstatistik.

Kristoffer Andersson, mäklare på Länsförsäkringar, möter nya kundgrupper som vill köpa fritidhus i Örkelljunga. Foto: Privat

– Min kollega la ut en fastighet i fredags, ett hus som kan fungera både som fritidshus och permanentboende på en fin skogstomt. Han är fullständigt nerringd. 50 personer är redan bokade på visning.

Pandemin är det som väckt det stora intresset för naturnära småhus utanför storstäderna, tror Kristoffer Andersson.

– Människor vill ut på landet. Trenden har kommit smygande de senaste åren, men processen har påskyndats av pandemin. Människor har också upptäckt att det går bra att jobba hemifrån i större utsträckning, vilket gör att vi är mer flexibla att bosätta oss där vi vill bo, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.