Bedrägerier och försök till bedrägerier är ett växande problem för äldre och för polisen i Nordvästskåne. Foto: Erik Danielsson

Kraftig ökning av äldrebedrägerierna i Nordvästra Skåne

Publicerad

För ett år sedan fick polisen in en enda anmälning om äldrebedrägerier i nordvästra Skåne. I år har antalet ökat till totalt 24 – de flesta fullbordade.

Bedrägerier eller försök till bedrägerier är ett växande problem för äldre och för polisen i Nordvästskåne. På ett år har antalet ökat från en enda anmälan till 24 – en ökning med 2 300 procent.

I de flesta fall faller de äldre i fällan och lämnar ut de uppgifterna som bedragarna vill ha. Av de 24 anmälningarna i är är det bara omkring åtta som inte blev fullbordade.

”Ser en ökande trend”

Bedragarna är enligt polisen duktiga på att hitta trovärdiga metoder som att utge sig från att vara poliser eller banktjänstemän – eller barnbarn som behöver pengar.

Kommunpolis Johan Mangbo menar att det är en typ av brottslighet som går i vågor.

– Och i augusti i år ser vi för tillfället en ökande trend, säger han.

I videon ovan berättar han mer om polisens arbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.