Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kockenhus herrgård mellan Arild och Mölle på Kullaberg har totalförstörts efter en brand. Foto: Raphaelle SisaskVisa alla (3)
Visa alla (3)

Räddningstjänsten:”Vi gjorde allt för att rädda slottet”

Uppdaterad
Publicerad

Kockenhus herrgård mellan Arild och Mölle på Kullaberg är totalförstörd efter en brand. Det brann kraftigt i stora delar av herrgården och rökdykare höll på i flera timmar för att försöka rädda den historiska byggnaden.

– Vi gjorde allt för att rädda slottet, men tyvärr så gick det inte, säger Ronnie Lundgren, inre befäl på Räddningstjänsten nordväst.

Larmet inkom strax före klockan 18 på onsdagskvällen. När räddningsresurser från Höganäs anlände till platsen var rökutvecklingen redan kraftig, men enligt polisen ska varken människor eller djur funnits kvar i byggnaden. Inga allvarliga personskador har heller rapporterats.

– Någon har andats in lite rök, men ingen har fått allvarliga skador vad jag vet, säger Ronny Lundgren.

Se hur herrgården såg ut dagen efter branden, och hör några möllebors reaktioner, i klippet ovan.

Blev för farligt

Initialt hade räddningstjänsten svårt att lokalisera branden i den rökfyllda herrgården och flera timmar efter att branden startade arbetar de fortfarande i intensiv värme för att försöka rädda byggnaden.

– Vi höll på med inre och yttre släckning fram till midnatt, men till slut vågade vi inte vara kvar där inne. Det var helt enkelt för farligt, säger Ronnie Lundgren.

– Så här gamla hus har en lite annorlunda konstruktion som gör att det kan vara svårt att hitta brandhärdarna. Till slut så brann det mellan innertaket och plåttaket och då fanns det inte mycket vi kunde göra.

”Otroligt sorgligt”

Han säger att räddningstjänsten gjorde sitt yttersta för att rädda Kockenhus.

– Det är förskräckligt att ett sådant hus blir förstört. Det känns otroligt sorgligt, inte minst för den personal som var på plats och jobbade så hårt. Det är ju både värdet på huset och det kulturhistoriska värdet som går förlorat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kockenhus herrgård mellan Arild och Mölle på Kullaberg har totalförstörts efter en brand. Foto: Raphaelle Sisask

Samarbete med Syd

Branden på Kockenhus krävde stora insatser. Totalt var ett 30-tal brandmän  från fyra stationer på plats när räddningsarbetet var som mest intensivt. Dessutom fick man stöd från kollegorna på Räddningstjänst Syd.

– Det handlar ju inte bara om den här insatsen, utan man måste ju ha beredskap för att kunna åka på andra larm medan släckningsarbetet pågår, säger Ronnie Lundgren.

Räddningstjänsten är kvar med ett tiotal personer fram till lunchtid undefär. Det är lite släckning kvar att göra och sedan efter hand handlar det om bevakning.

Polisen misstänker inget brott i samband med branden.

Kockenhus är uppkallad efter friherrinnan Antoinette von Kochen och stod färdig 1883. Herrgården är byggd i borgliknande stil, med förebild från borgarna vid Rhen. Arkitekt var dansken Vilhelm Tvede.

Andra delen av Frans G Bengtssons ”Röde orm” ska vara skriven i Kockenhus tornrum under sommaren 1945.

Källa: Wikipedia

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.