Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Krister Persson tror att Örkeljunga har saker som turister vill ha. Foto: Gustaf Wallinder

Turistchefen: ”Här har vi epatraktoravstånd”

Uppdaterad
Publicerad

Det kan bli svårt att resa utomlands i sommar. Då ökar intresset för att semestra på hemmaplan. Det innebär ökning för de traditionella semesterkommunerna – men kanske inte bara dem.

Antalet bokningar av semesterstugor kring Skånekusten har kraftigt ökat inför sommaren, det visar siffror från Stugknuten. I snitt har efterfrågan ökat med över 47 procent i de redovisade skånska kustkommunerna.

Störst tryck är det i Falsterbo där ökningen har mer än dubblerats. Det är tydligt att svenska semesterfirare söker alternativ till sedvanliga utlandsresor under sommaren.

Icke traditionella resmål

Snart ska Folkhälsomyndigheten rekommendera hur vi kan röra oss och resa i sommar men intresset för att semestra på hemmaplan har redan ökat.

Det är inte bara kustkommunerna som kan vinna på det. Siffrorna kan även komma att spilla över på inlandskommuner som Örkeljunga, det tror Krister Persson, näringslivs- och turistchef i Örkeljunga kommun.

– Vi är en av många landsbygdskommuner som folk har möjlighet att upptäcka nu i och med att man söker sig från mer tätbefolkade normala besökställen, säger han.

Om ökningen blir som Krister Persson tror måste Örkeljunga lägga ner resurser för att turisterna ska känna att kommunen är coronasäkrad så att de har möjlighet att hålla avståndet till varandra.

Se klippet för att höra Krister Persson bland annat berätta om Örkelljungas potential som turistmagnet – och varför en epatraktor är viktig i sammanhanget

Ökning på stugbokningar (Jämfört med 2019)

Visa
  • Båstad +25%
  • Falsterbo +101%
  • Helsingborg +4%
  • Höganäs +58%
  • Landskrona +35%
  • Simrishamn +37%
  • Ystad + 80%
  • Ängelholm +39%

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer