Krismöte på akuten i Helsingborg. Foto: Johan DerneliusVisa alla (4)
Visa alla (4)

Krismöte om situationen på akuten i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Personalen på akuten på Helsingborgs lasarett har fått nog. Vårdsituationen och arbetsmiljön är nu så pass allvarlig att de under torsdagseftermiddagen håller ett krismöte med ansvariga politiker.

”Hej på er, folkvalda politiker. Vårdplatssituationen, vårdsituationen och arbetsmiljön på Helsingborgs lasarett är förfärlig”, så inleder sjuksköterskan Carina Johansson, som med personalen i ryggen, förra veckan skrev ett brev till de ansvariga politikerna om att de måste få till ett akut möte om krisen på akuten.
– Situationen är helt ohållbar, säger Carina Johansson, sjuksköterska på akutmottagningen i Helsingborg.

”Vi ser verkligen ingen ljusning”

I brevet skriver Carina Johansson bland annat om att det dagligen är inneliggande patienter på akuten, ständiga överbeläggningar, otillräcklig patientsäkerhet och en personal som går på knäna.
– Det här tar något ohyggligt på krafterna och vi ser verkligen ingen ljusning.

Krismöte med ansvariga politiker

På torsdagseftermiddagen kommer nu ett krismöte hållas med ansvariga politiker där personalen på akuten hoppas få svar på vad de tänker att göra för att lösa situationen.
– Det är fruktansvärt allvarligt att det ska behöva vara på det här sättet. Det har varit runt 15 övernattande patienter på akuten den senaste månaden som egentligen ska ligga på avdelningar, men där har det varit knökfullt, säger Yvonne Augustin (S) ordförande i Sjukvårdsnämnd Sund och fortsätter:

– Jag vill redovisa att det görs saker hela tiden för att förbättra situationen. Bland annat har vi öppnat upp nya vårdplatser i Landskrona och Ängelholm.

Situationen har pågått i drygt ett år

Enligt personalen har den pressade situationen pågått i drygt ett år.
– Jag hoppas verkligen de ska förstå hur illa det är. Min förhoppning är att de ska öppna upp en avdelning till, för det är vad som krävs, säger Carina Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer