DHR är kritiska till att kommunen lagt ut flis på stigarna i ett rekreationsområdet som gör det svårt att ta sig fram med rullstol. Foto: Bengt Silfverstrand, DHR Höganäs

Kritik mot oframkomliga stigar i Höganäs

Publicerad

Det är föreningen DHR i Höganäs som protesterar efter att stigarna i ett naturområde belagts med flis.

– Nu kan ingen med rullstol ta sig fram där längre, säger Bengt Silfverstrand som är ordförande i föreningen.

Rekreationsområdet med blandad lövskog och ett rikt fågelliv kritiserades för att stigarna var blöta och bitvis leriga. Därför har Höganäs kommun valt att rusta upp lederna, bland annat med med grov flis.

Men det har inneburit problem för de personer som vill ta sig fram i området med rullstol eller med något annat hjälpmedel till exempel barnvagn menar föreningen DHR, förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder.

– Att det här området inte anpassas för alla är diskriminerande. Det var betydligt bättre innan flisen lades på stigarna. Jag bevittnade själv hur Pensionärernas riksorganisation hade ett möte i samma område i maj, det hade inte gått som stigarna ser ut nu. Folk som på något sätt har svårt att gå kommer inte kunna ta sig fram i naturområdet längre, säger Bengt Silfverstrand som är ordförande i DHR i Höganäs.

Gör iordning en av slingorna för rullstolsburna

I ett svar på föreningens kritik skriver kommunen att deras policy är att det inte sköta dessa naturområden som man gör i till exempel parkområden. Att det finns en gräns för hur långt tillgängligheten kan sträcka sig.

Men kommunen kommer gå föreningen till mötes genom att ta bort sly och bredda en av de kritiserade stigarna så att även rullstolsburna ska kunna ta sig fram till den grillplats som ligger i ”Ärtan och bönan” som naturområdet heter.

– Jag har lyssnat på den här föreningens argumentation och det är en svår avvägning hur mycket av naturen vi kan tillgängliggöra. Ibland måste vi tyvärr säga nej till de här föreningarna av hänsyn till naturen, säger kommunalrådet Peter Schölander (M).

Han får medhåll från sin politikerkollega Ulf Molin (C).

– Det gäller även att ta den här kritiken med en nypa salt, vi har sexton föreningar för funktionshindrade i kommunen och det är bara en av dem som protesterat mot stigarna, konstaterar han.

Principiellt viktig fråga

Men från DHL är man bestört.

– Svaret är ett slag i ansiktet mot en stor grupp i samhället. Det är inte individen som ska anpassa sig, det är samhället. I det här fallet har de förvärrat och otillgängliggjort ett naturområde där det tidigare gick att ta sig fram, säger Bengt Silfverstrand.

Kommunalrådet ska ta frågan vidare på ett principiellt plan.

– Det kommer lyftas fram liknande kritik mot nya områden. Vi som kommun måste klargöra vad som gäller. Jag vill inte raljera på något sätt men någonstans går gränsen. Vi kommer till exempel aldrig kunna tillgängliggöra leden ned till Nimis, konstaterar Peter Schölander (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.