Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Eva Dahlberg har drivit Grand Hotel i Mölle i många år och har aldrig haft så svårt att hitta personal som hon nu gör. Foto: Simon Melin/SVT

Kris i krogbranschen: Nu letar krögaren i Mölle personal utanför EU

Uppdaterad
Publicerad

Personalbristen i hotell- och restaurangbranschen har pågått under en längre tid men nu har det gått så långt att företag letar efter personal utanför Europa.

– Nu har det nått sin kulmen när vi känner att vi inte hittar personal i Sverige, säger Eva Dahlberg vd Grand Hotel i Mölle.

I samband med pandemin var det många i hotell- och restaurangbranschen som drabbades hårt. Varsel och uppsägningar gjorde att många sökte sig till andra arbeten.

– Det handlar inte om att locka tillbaka dem till branschen, utan att de flesta har omskolat sig och valt en annan linje, säger Eva Dahlberg.

Det har nu gått så långt att det påverkar verksamheten och hur många gäster som de kan ta emot.

– Man hamnar i sitsen där man måste ställa om sin verksamhet utifrån hur mycket personal vi har och då inte kunna ta emot gäster, säger Eva Dahlberg.

I klippet ovan får du höra om hur personalbristen påverkar branschen – och varför man letar personal utanför EU.

Återinför lärlingsprogram

Eva Dahlberg menar att det tidigare lärlingssystemet behöver återinföras.

– Då tror jag vi kommer på fötter med rekrytering med personal, säger hon.

Hon menar också att restaurangskolorna behöver uppdateras för att bättre matcha arbetsmarknaden och göra yrket mer attraktivt.

Kritisk mot arbetsförmedlingen

Det nuvarande systemet med krav på att arbetssökanden måste fylla upp en viss kvot med antalet ansökningar för att få ta emot stöd är ett hinder menar Eva Dalberg.

– När jag ser ansökningarna från arbetsförmedlingen så börjar jag klia sig i huvudet och undra. För när man lyfter A-kassa måste man söka ett visst antal jobb men det är ganska uppenbart att det inte spelar någon roll vilket jobb du söker, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer