Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Personalbrist i hela branschen Foto: Berit Roald/NTB scanpix/TT

Akut personalbrist i hotell- och restaurangbranschen

Uppdaterad
Publicerad

Hotell och restauranger i hela landet har stor brist på personal när samhället nu öppnat upp igen. De största utmaningarna för branschen i dagsläget handlar om att trygga kompetensförsörjningen.

– I det här akuta läget måste alla lediga platser marknadsföras på samtliga kanaler. På längre sikt handlar det om en samverkan mellan flera olika aktörer för att göra yrket mer attraktivt, säger Peter Lundblad företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen.

Vart de som tidigare varit anställda i branschen har tagit vägen finns det inga exakta svar på.

– Det går inte att svara på vart de tagit vägen någonstans men det är möjligt att de har hittat andra serviceyrken eller valt helt andra yrkesbanor, säger Peter Lundblad.

Generellt problem

Det finns inga kommuner som sticker ut i nordvästra Skåne eller i landet som helhet, utan personalbristen ser likadan ut i alla kommuner.

– Problematiken man upplever är ungefär den samma men man har lite olika förutsättningar, säger Peter Lundblad.

Hör mer om situationen i klippet ovan.

Lärlingssystemet

Att flera i branschen efterfrågar ett införande av det gamla lärlingssystemet menar Peter Lundblad är förståeligt.

– Jag förstår tanken eftersom många av dessa yrken bygger mycket på personlighet och kundservice. De specifika yrkeskunskaperna kan arbetsgivarna tillgodose på plats, säger han.

Problematiken med lärlingssystemet enligt Peter Lundblad är att det råder en akut personalbrist och att det skulle ta många år innan det skulle få effekt.

– Det är en svår balansgång, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.