Till vardags jobbar Isabell Seger med sina två krogar ”Fridas” och ”Ristorante Bonasera” i Helsingborg. Där är hon van att planera matlagning för mellan 20 och 50 personer. Men i dag stod hon i centralköket till Helsingborgs vårdboenden och fick erfara hur man fixar lunch till tusen personer.
– Logistiken och deras teamwork är helt fantastisk, säger hon om kollegorna i kökspersonalen.
Tar maten på allvar
Hon är först ut av åtta krögare som under hösten ska komponera lunchmenyer till lika många vårdboenden i Helsingborg. I dag bjuds de boende på Lundhagens vårdboende i Kattarp på färsbiffar med oregano, olika sorters ”höstkål” och potatis- och palsternackspuré.
På frågan om varför hon tackade ja, skrattar Isabell Seger och svarar att hon ”älskar äldre människor”. Hon ville ge något tillbaka till en generation som alltid tagit maten på allvar. Men hon är medveten om att det är en särskilt kräsen grupp restaurangbesökare.
– Jag tror de är väldigt bestämda om vad de gillar. Särskilt med konsistenser och smaker – inte för höga smaker och inte för låga, säger hon.
Nöjda med maten
Runt borden i matsalen samlas samtidigt förväntansfulla lunchgäster. Maten är oftast väldigt god här, säger de flesta som SVT pratar med.
– Men jag har bara bott här i två veckor och vi har serverats gröt tre gånger, säger Lise Irene Johansson, som samtidigt inte vill klaga.
Det var god gröt.
Och dagens kock, hur klarade hon sig?
– Det kunde varit lite lingonsylt till, det är det enda. Allt var fantastiskt gott, säger Karl-Axel Jönsson.
Här är krögarna som gör gästspel
28 september: Isabell Seger på Lundhagen
9 oktober: Rutger Linblad på Jordbodalen
9 november: Torbjörn Lagmark på Stattenahemmet
25 januari: Per Dahlberg på Romares stiftelse
1 mars: Karl Bengtsson på Fullriggaren
22 mars: Marcus Nemrin på Elinebo
5 april: Dalavan Thamhaksa på Dunkerska huset
3 maj: Jesper Liljegren på Tuvehagen