Max Wallenberg är pressansvarig hos Krofogden. Foto: Kronofogden/TT

Kronofogden: ”Det är ett rop på hjälp från de unga”

Publicerad

Skulder som är kopplade till näthandel har ökat de senaste åren. Liksom antal unga som begär skuldsanering hos Kronofogden.

I år är det 60 procent fler skåningar som ansökt om skuldsanering hos Kronofogden, jämfört med 2018. Motsvarande siffra i Helsingborg är 63 procent.

Och skuldberget växer. I Skåne har skuldbeloppet när det gäller ansökan om betalningsföreläggande växt från 937 miljoner kronor år 2017 till  i 1,3 miljarder två år senare.

I Helsingborg är ökningen från 137 miljoner kronor till 177,6 miljoner kronor.

Inte coronaeffekt

Det här är siffror som bekymrar Kronofogden.

– Vi kopplar många av skulderna och ökningen till näthandeln, säger Max Wallenberg, pressansvarig hos Krofogden.

Men det är inte effekten av coronapandemin.

– Nej, det har sett ut så här de senaste åren. Men vi förväntas oss att pandemin märks hos oss så småningom. Då tror vi att antalet skuldsatta ökar ännu mer.

Många unga har skulder

Det är många unga som drar på sig höga skulder och därför ansöker om skuldsanering,

– Men samtidigt som antalet sökande ökar så minskar antalet som får det. Unga står inte först i kön till den hjälpen. De har många års yrkesliv framför sig och kan själva ordna avbetalningar, säger Max Wallenberg.

Samtidigt ser han situationen som ett rop på hjälp från de unga.

– De skulle behöva bättre kunskaper i hushållsekonomi. Det är så lätt att bara klicka hem varor på nätet och lätt att ta ett dyrt snabblån. Jag tror att det bidrar starkt till de ökande skulderna, säger Max Wallenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.