– Det ska inte förekomma. Vi har jobbat mycket med våra rutiner så gott vi har kunnat för att förhindra denna typen av företeelse, säger Eia Gullsten Göransson, jurist Kronofogden.
Mannen dömdes på torsdagen för att ha lurat 14 personer att ta lån på sina snabblånesajter för att sedan driva in skulder. Att någon använder sig av Kronofogden så som mannen gjort har inte myndigheten inte sett förrut.
– Det här systematiska känner vi inte till. Regelverket är gjort för att det ska gå snabbt och enkelt men inte att fordringar som inte är riktiga ska gå igenom processen.
Trodde skulderna var riktiga
I förhör berättar målsägande att de skrivit under betalningsföreläggandet eftersom de inte haft koll på befintliga skulder och trott att de varit riktiga. Enligt Nicklas Söderberg, chefsrådman Helsingborgs tingsrätt, har vissa målsägande än idag inte förstått att de blivit utsatta för en bluff.
– Vi har en förståelse för att det är mycket skuld och skam kring skulder men det kan hända vem som helst. Om vi ska få stopp på oriktiga fordringar att man vänder sig till oss. Det är också viktigt att komma ihåg att polisanmäla om man anser att det är en bluffaktura, säger Eia Gullsten Göransson.
Polisanmälde mannen
Det var först efter att några handläggare på Kronofogden fattat misstankar mot mannens flera ansökningar om betalningsföreläggande som myndighetens jurister inledde en utredning. I samband med den polisanmälde de mannen både 2016 och 2017 för bedrägeri.
– Det tog lång tid innan det kom fram att det handlade om lån som aldrig betalts ut. Dels för att han lånat ut pengar till vissa men också för att vi inte visste vem som låg bakom alla snabblånesajter, säger Eija Gullsten Göransson.